Vissza a tartalomjegyzékhez


Kisgazda kamaraterv

A kormány a kötelező gazdasági kamarai tagság eltörlését kezdeményezi - jelentette be a kormányszóvivő a kabinetülést követő sajtótájékoztatón. Az erre vonatkozó törvényjavaslatot az Igazságügyi Minisztériumnak kell kidolgoznia április elejéig.
A bejelentés nagy meglepetést keltett a kamarák helyzetét ismerők körében. Bár a legtöbb vállalkozás fölöslegesnek érzi kamarai kötelező tagságát és tagdíjfizetését, a három éve felállított köztestületi kamarai intézmény valójában az államigazgatás átszervezését szolgálta, és lehetőséget ad arra, hogy a vállalkozói szervezetek intézményesen beleszólhassanak a gazdasági döntésekbe. A gazdasági kamarák hosszas előkészítés után tavaly kapták meg az egyéni vállalkozói igazolványok kiadásának és nyilvántartásának feladatát. Ezenkívül több szakma nyilvántartását is hozzájuk rendelték, például az utazási irodák, a csomagküldő cégek, az üdülési jogot hasznosító vállalkozások, a taxisok regisztrálását, valamint a vendéglátóipari helyiségek osztályba sorolását is. Továbbá korábban a kamarákhoz került még a szakképzések felügyelete is.
A növekvő közjogi feladatok ellenére a kamarákkal működésük során egyáltalán nem találkozó vállalkozások jelentős része elégedetlen a kiépülő rendszerrel. A választások előtt mégis egyedül a kisgazdapárt volt az, aki választási programjában a köztestületi jellegű kamarai rendszer eltörlését szorgalmazta. A Fidesz választási programja több területen, így a kisvállalkozás-fejlesztésben, a gazdasági önszabályozásban, az etikai vétségek visszaszorításában további jelentős feladatok átadásával a kamarák erősítését fogalmazta meg. Képviselői felvetésekre a kormánypártok múlt ősszel a kamarai rendszer felülvizsgálatát határozták el. A munkát a Gazdasági Minisztérium végezte, amely jelentésében a tagdíjak jelentős csökkentése mellett a jelenlegi kamarai rendszer további erősítését javasolta.
Ebben a helyzetben mindenkit váratlanul ért a - magának a miniszterelnöknek tulajdonított - hirtelen döntés. Egyes megfigyelőket a lépés a szakszervezetek napjainkban zajló kiszorítására emlékezteti, vagyis lehet, hogy ismét egy újabb, a kormányzat lépéseivel szemben potenciálisan fellépő szervezet szétverésének lehetünk tanúi. (Hetek)