Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Nem kell örömóda

Az utóbbi napokban több nemzetközi elemző cég is óvatos kritikával illette a magyar gazdaságot. A londoni Nomura csoport a héten közreadott elemzése túlzottan optimistának titulálta a kormány várakozásait két tekintetben is. Az elemzők úgy látják, nem reális az a várakozás, hogy a költségvetési hiány a GDP 3,5 százaléka legyen, és magasnak vélik a gazdasági növekedés 5 százalékos előrejelzését is. Figyelmeztettek továbbá arra, hogy csökkent a EU-ból érkező megrendelések száma, mivel lelassul az EU gazdasági növekedése. Ez visszahat a magyar gazdaság teljesítőképességére is, mivel az exportunk 70 százalékot meghaladóan az uniós országokban realizálódik. A Nomura elemzőcsoportja úgy látja, hogy 4 százaléknál nem nő jobban gazdaságunk. Ugyanakkor az elemzők pozitívan értékelik, hogy drámai mértékben javult januárban a költségvetési hiány mértéke, és elismerik, hogy a kormány eltökélten igyekszik féken tartani a folyó fizetési mérleg egyensúlyát, és az államháztartási hiány mértékét. Azonban a brit elemzők úgy vélik, hogy ennek érdekében az eddigieknél erőteljesebb intézkedések lennének indokoltak.


Surányi György. Még nem nyugodt    Fotó: MTI

Chikán Attila gazdasági miniszter is a korábbiakhoz képest óvatosabban és önmagát korrigálva nyilatkozik a gazdasági növekedés lehetőségeiről. A múlt héten egy fórumon kijelentette, hogy az idén valószínűleg nem lesz 5 százalékos a gazdaság növekedése. Néhány nappal később pedig tovább finomított, amikor azt mondta, „4-5 százalékos GDP-bővülés képzelhető el az idén”, majd hozzátette: „4 százalék alatti növekedésre nem számít a kormány”. Chikán emellett fontosnak tartja, hogy a kormány folyamatosan figyelje a folyamatokat, és legyen kész szükség esetén a beavatkozásra. A miniszter szerint idén az export 11-13 százalékkal, míg az import 12-14 százalékkal növekedhet. A lakossági fogyasztás pedig 2-3 százalékkal bővülhet az idén.
Lényegesen borúlátóbb a Economist Intelligence Unit (EIU), amely azt állítja elemzésében, hogy ezévben a bruttó hazai termék 3 százalékkal nő, és jövőre is csupán 2,6 százalékos növekedést érhet el. Az Economist csoport elemzői szerint is túlzottan derűlátók a magyar költségvetés alaptételei a növekedést és az egyensúlyt illetően. A zárolt 50 milliárd forintos tartalékalap
pedig meglátásuk szerint elégtelen a külső és a belső egyensúly fenntartásához. Valószínű tehát további kiadáscsökkentés vagy pótköltségvetés az év hátralevő részében - áll az elemzésben.
Mindenképpen kedvező hír, hogy a folyó fizetési mérleg 1999. januári hiánya 175 millió dollár volt. Ez ugyan 4 millió dollárral több az előzetes várakozásnál, de 35 millió dollárral kisebb az 1998. januári adatnál - adta közre a Magyar Nemzeti Bank. Az ország devizában fennálló nettó adóssága 8,5 milliárd dollárra rúgott, ami a decemberihez képest 0,4 milliárd dolláros csökkenést mutat. Surányi György bankelnök a Heteknek elmondta: „egy hónap adatai miatt még nem kell örömódákat zengeni, akkor leszek majd nyugodt a gazdasági folyamatok felől, ha az első negyedévi jelentés is ilyen jó lesz”.