Vissza a tartalomjegyzékhez

OROSZ ESZTER
Gyengül a lengyel gazdaság

A vártnál jobban fékezi a kelet-európai országok teljesítményét az orosz piac összeomlása és az Európai Unió gazdaságának lassulása. A lengyel gazdaságnak nem sikerült teljesítenie a tavalyi évre előirányzott 5,6 százalékos gazdasági növekedést, és valószínűleg erre a sorsra jut az idei 5,1 százalékos GDP-növekedési célkitűzés is. Az ez évre tervezett költségvetési hiány 58 százalékát már az első két hónapban sikerült összeszedni.

Lengyelországban tavaly 4,8 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) - tette közzé a varsói statisztikai hivatal. Az 1998-as költségvetés eredetileg 5,6 százalékos gazdasági növekedéssel számolt. Leszek Balcerowicz pénzügyminiszter az orosz vásárlások leállásában, a nyugati partnerek gazdaságának lassulásában, tehát a külső gazdasági környezet romlásában látja a kedvezőtlen adatok mögötti miértekre a választ.
Várható, hogy az idei gazdasági teljesítmény sem éri el az 5,1 százalékos kitűzött célt. Ennek ellenére sem tervezik az idei költségvetés módosítását - nyilatkozta Balcerowicz, aki szerint vannak más bevethető megoldások is arra az esetre, ha a büdzsét szerényebb gazdasági teljesítmény mellett kell megvalósítani. 1998 utolsó három hónapja során a GDP növekedése már csak 2,9 százalékos volt, az idei év első felében 1-1,5 százalékos a növekedés üteme, amiből még kiugróan jó második félév után sem lesz 3-4 százalékos összesített növekedési adatnál jobb.
A lengyel gazdaság növekedési ütemének lassulásában az is közrejátszik, hogy a hazai piac nem élvez megfelelő védelmet a tisztességtelen versenytársakkal szemben. A lengyel termékek alulmaradnak a Távol-Keletről dömpingáron érkező árufélékkel folyó harcban. A vállalatokat ráadásul érzékenyen érinti a korábban a keleti piacokra irányuló export jelentős visszaesése is. Az egyre romló konjunkturális feltételek miatt a gyárak és kereskedők raktáraiban komoly mennyiségű árufelesleg halmozódott fel.
A lengyel gazdaság kilátásait más tényezők is befolyásolják. A kilencvenes évek elején az országnak sikerült megállapodást kötnie külföldi hitelezőivel az adósságok egy részének elengedéséről, s a fennmaradó összeg visszafizetésének átütemezéséről. Egyre közeledik azonban az az időszak, amikor az adósságtörlesztés terhei évi több milliárd dolláros tételt jelentenek majd - emlékeztetett a Parkiet című lengyel pénzügyi-tőzsdei napilap. A cikk szerzője szerint az országnak magas árat kell majd fizetnie azért, hogy a büdzsé kidolgozói az elmúlt években tartalékképzés helyett végig deficites költségvetéseket terjesztettek a parlament elé, ugyanis a külföldi adósságtörlesztést így már a belső adósság viszszafizetésével párhuzamosan kell kezelni. A tényleges terheket nagyban befolyásolja még a zloty gyengülő árfolyama is, ami tovább nehezítheti az adósságszolgálatot. Ez nem kis teher: miután ugyanis 1994-ben a Londoni Klub és a Párizsi Klub elengedte a lengyel adósságállomány felét, 37 milliárd dollár bruttó külföldi adósság maradt a lengyelek nyakán.