Vissza a tartalomjegyzékhez

BOR GABRIELLA, AZ IE-NEW YORK BRÓKER ELEMZŐJE
Kivárás és szkepticizmus a tőzsdéken

Csak tovább erősítette a korábbi szkeptikus tőzsdei várakozásokat a napokban megindult NATO-támadás. Az aggasztó kilátások korábban is jellemzőek voltak, mivel a nyersanyagárak változatlanul a mélyben vannak, Kelet-Európából recesszióra utaló híreket hallani, a hazai makromutatók továbbra sem megnyugtatóak, ezért a külföldi befektetők érezhetően háttérbe szorítják a magyar papírokat.

A NATO-csapások nagyfokú bizonytalanságot idéztek elő, nem csak a magyar tőzsdén, hanem európai és amerikai börzéken is. Nem kizárt az amúgy is túlértékelt amerikai index visszaesése. A háborús helyzet tovább rontott régiónk megítélésén: amellett, hogy az orosz válság kirobbanása óta folyamatosan eltávolodtak a befektetők, a háborús helyzet erősíti az elidegenedést. A piaci szereplők joggal érzik kilátástalannak a közeljövőt, ugyanis a külföldi meghatározó befektetők hazánkat „parkolópályára” helyezték a makrogazdasági aggodalmak előtérbe kerülését követően.
A folytatás megítélésében nagy kérdés, hogy meddig tart a déli front. Egy biztos: amíg tart a háború - a NATO három hetesre tervezi az „akciót” -, visszaveti a kereskedést a börzéken. Nem kizárt 10-15 százalékos indexcsökkenés sem a BÉT-en. A BUX így is kétéves mélyponton van, ugyanis 1997 márciusában volt 5100 ponton. A következő hónapokban és az egész második félévben kivárás, az árfolyamok stagnálása, lefelé mozgása várható. Ezért a befektetőknek nem ajánlatos a vásárlás. Biztos menedék e napokban a magas hozamokkal kecsegtető állampapírpiac.
Fordulat attól várható, hogy az alacsonyabb növekedési ütemet a pénzügyi kormányzat kiadáscsökkentő intézkedésekkel ellensúlyozni tudja, és amenynyiben a makrogazdasági mutatószámok ismét egy viszonylag kiegyensúlyozott helyzetről tanúskodnak majd, akkor nem éri kellemetlen meglepetés a befektetőket. Addig viszont továbbra is a kivárás lesz a jellemző, pánikszerű eladások és limitár nélküli vételi megbízások nélkül. Meghatározó marad ugyanakkor a nemzetközi tőzsdék szereplése is, rövid távon azonban nem túl biztató a kép. Bár az amerikai gazdaság továbbra is kitűnő formában van, az internet-cégek és egyéb high-tech részvények túlértékeltségére egyre több szakértő hívja fel a figyelmet. Az európai országokat a növekedés lassulása aggasztja, Japánban pedig egyelőre még csak bíznak a fellendülésben - a statisztikai mutatószámok ezt jelenleg nem támasztják alá. Ellensúlyozó tényezők ugyanakkor a vállalati fúziókról szóló bejelentések, valamint a racionalizálási és átszervezési programok.
A stabil belföldi piacokkal rendelkező cégek részvényei még az ilyen bizonytalan helyzetekben is jónak tekinthetők - feltéve, ha kellő likviditással is rendelkeznek -, ezenkívül a közelgő osztalékkifizetések figyelembe vételével a magas osztalékhozamot biztosító cégek papírjai bizonyulnak viszonylag biztos befektetésnek (DÉMÁSZ, ÉDÁSZ, Prímagáz, Zwack). A külföldiek mindazonáltal továbbra is a magas kapitalizációjú, likvid részvényekbe fognak fektetni - egy esetleges negatív fordulat bekövetkeztekor ugyanis ezekből tudnak a legkönnyebben kiszállni.