Vissza a tartalomjegyzékhez

DEBRECZENY RÉKA
Segély és ellenszegülés

Az orosz vezérkarban már gyakorlatilag kedd óta teljes a készültség - közölte Leonyid Ivasov, az orosz védelmi tárca nemzetközi katonai együttműködési osztályának vezetője. Kérdés azonban, honnan van a még mindig mély válságban szenvedő Oroszországnak elegendő gazdasági ereje, pénze arra, hogy szembehelyezkedjen a NATO-támadással. A megroggyant gazdaság helyreállítására, hogy hatalmas adósságterheit, ha csak részben is, de még idén visszafizesse, csak a Nyugattól reménylett anyagi segítség révén van esély.


Jevgenyij Primakov. Búcsú az IMF-hiteltől    Fotó: MTI

A kedden négy napra Washingtonba indult Jevgenyij Primakov útját sorsdöntő jelentőségűnek harangozta be az orosz sajtó. Pedig Primakov még az Atlanti-óceán felett visszafordult gépével, miután Al Gore amerikai alelnök telefonon értesítette, hogy nem tudja biztosítani, hogy a NATO-bombázás nem kezdődik el addig, amíg az orosz miniszterelnök az USA-ban tartózkodik. Az út visszamondása beárnyékolja a már amúgy is feszült amerikai-orosz kapcsolatokat, és nehezíti a Valutaalap tavaly augusztusban berekesztett segélyprogramjának megújulási kilátásait.
Az utazás előtt maga Primakov is elismerte, hogy Oroszország sanyarú helyzetbe kerülne, ha ő Washingtonból üres kézzel térne haza - írja a tekintélyes Financial Times című lap. Oroszország ugyanis segítség nélkül valószínűleg nem tudja 17,5 milliárd dolláros közadósságát az erre az évre tervezett 22 milliárdos költségvetési bevételekből fedezni, ezért mindenképpen adósságátütemezést kell kérelmeznie. Amennyiben ez nem sikerül, az ország az IMF-nek esedékes tartozását nem tudja törleszteni, és ez elzárja az utat az újabb világpiaci hitelek előtt. Az orosz gazdaság még mélyebbre süllyed, figyelembe véve, hogy már idén 8,3 százalékos gazdasági csökkenéssel számol a büdzsé.
A Nyugatnak érdeke Oroszország támogatása, hogy megakadályozza egy keményvonalas politika kialakulását, illetve nagyobb mértékű fegyvereladásokat, például interkontinentális ballisztikus rakétákét (az egyik azon kevés dolog közül, amiből az oroszoknak többletük van) olyan országoknak, akik nem tartoznak a Nyugat stratégiai szövetségesei közé. Talán ezért is folytatódtak gyorsan a félbeszakadt tárgyalások. Michel Camdessus, az IMF vezérigazgatója szerdán ígéretet tett arra, hogy március 27-től egy többnapos látogatást tesz Moszkvában.
Egyébként a hónapokon át tartó, néha „csípős” tárgyalások után most egyelőre úgy tűnik, a pénzintézet enyhített hangvételén, és hajlandó megegyezni az orosz partnerrel. A Moszkvából hétvégén hazainduló IMF-küldöttség is pozitív jelentést ad majd a kormány eredményeiről. Mihail Zadornov orosz pénzügyminiszter elmondta: a Valutaalap visszavonta a 3,5 százalékos adósságkifizetés előtti költségvetési többletre vonatkozó követelését, ami eddig a legfontosabb ütközőpont volt a tárgyalásokban. A The Wall Street Journal Europe szerint az orosz költségvetés 2,5 százalékos GDP-arányos hiányt tervez, az IMF szerint azonban ez nem reális, a kormány alábecsülte az inflációs rátát, és túlértékelte a rubel erejét. A Valutaalapnak természetesen még mindig maradtak ellenvetései, például nem tetszik a parlament által nemrég jóváhagyott áfa-csökkentésről szóló tervezet, ami a bevételek jelentős csökkenését eredményezi majd. Bár a kormánynak sikerült az elmúlt hónapokban viszonylag stabilan tartani a rubelt, a külföldi valutatartalék igencsak apadt: Gerascsenko jegybankelnök szerint e hónap végére 10 milliárd dollárig csökkenhet a tartalék, szemben a március közepén jegyzett 11,2 milliárddal.
A hitelintézettel történő tárgyalások mellett lázas készülődés zajlik a haderő átcsoportosítására. Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy „megfelelő, köztük katonai jellegű lépéseket tegyen saját biztonsága és az összeurópai biztonság szavatolása érdekében” - közölte Borisz Jelcin orosz elnök. Szeleznyov, a duma kommunista elnöke ugyanakkor már hatékony fegyverek és korszerű hadianyag juttatását sürgette Belgrádnak, és Zsirinovszkij, a Liberális Demokrata Párt vezetője elmondta, pártja helyi szervezetei már megkezdték az önkéntesek összeírását, a Jugoszláviába induló különjáratok bérlését, tisztek, pilóták, páncélosvezetők kiküldését.