Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Magyar Bálint a világbanki projektről

Magyar Bálint, az SZDSZ elnöke Békés megyei körútjának záró állomásaként érkezett Békéscsabára. A közel háromórás találkozón a párt önálló arculata megteremtésének lehetséges módjairól folyt az eszmecsere. Emellett olyan témák is napirendre kerültek, mint a hadkötelezettség eltörlése, az abortusz, a drog és az adórendőrség kérdése.

Az SZDSZ-es Mécs Imre és Fodor Gábor által előterjesztett indítványt az önkéntességen alapuló hivatásos hadsereg létrehozásáról a kormánypárti többség egyszer már elutasította. Ezzel szemben a szabaddemokraták úgy érzik, hogy a laktanyákban most folyó kiképzések arra jók, hogy a fiatalok jól megtanuljanak krumplit pucolni és folyosót felmosni.
Magyar Bálint fontosnak nevezte a megelőzést mind az abortuszok számának csökkentésében, mind a dohányzás és a drogfogyasztás visszaszorításában. Az abortusz ma „népbetegség“ Magyarországon. Ezt szeretné az SZDSZ oly módon orvosolni, hogy bevonná a tb-támogatás körébe a fogamzásgátló eszközöket. Ma hazánkban közel 1 milliárd forintot költenek abortuszra, ennél jóval kevesebbe kerülne az SZDSZ által javasolt megoldás, nem beszélve a kérdés erkölcsi oldaláról.
Arra a kérdésre, hogy a Fidesz tudatosan törekszik-e arra, hogy az SZDSZ-t kiszorítsa a parlamenti pártok közül, az elnök elmondta: „A Fidesz 1992-ben végrehajtott egy jobboldali fordulatot, és ezt a fordulatot azóta következetesen képviseli. Elment egy erős rendpárti, jobboldali, konzervatív irányba. A választásokon ugyanakkor az SZDSZ sok szavazója azért szavazott a Fideszre, mert az MSZP-vel voltunk egy koalícióban. Liberális szavazóink jelentős része átvándorolt oda. Ugyanakkor újabban a Fidesz politikájában liberális elemek egyre kevésbé lelhetők fel. A szabadság értékei helyett egyre inkább az állampárti, rendpárti értékek jelennek meg. A Fidesz elég jól látja azt, hogy a szavazóknak egy jelentős része az MSZP-hez semmilyen körülmények között nem megy viszsza, bizonyos értelemben az SZDSZ-t tekinti legnagyobb ellenfelének, még akkor is, ha az SZDSZ a közvélemény-kutatások szerint ma meglehetősen gyengén áll. Céljuk lehet az, hogy ezek a liberális szavazók ne tudjanak az SZDSZ-hez visszamenni, erős középpárthoz ne tudjanak csatlakozni”.
Az SZDSZ elnökét ért fideszes vádakkal kapcsolatban - melyek szerint Magyar Bálint oktatási miniszterként anyagilag előnytelen szerződést kötött a Felsőoktatási Világbanki Iroda vezetőjével - elhangzott, hogy kormányzati ellenőrző csoport kutatja az Oktatási Minisztériumban az elmúlt négy év anyagait. Mint Magyar Bálint mondotta: „Próbálnak valamit találni, de nem nagyon sikerül. Az ügyben szereplő irodavezető egy amerikai állampolgár, aki fontos szerepet játszott egy 150 millió dolláros világbanki kölcsön megszerzésében. Az illető egyébként korábban Amerikában dolgozott, abban a Fehér Házban, ahol 1989-ben, akkori látogatásakor Orbán Viktort kísérte. 1991 óta a világbanki projektekben vesz részt, és két éven át velünk dolgozott a felsőoktatás számára döntő jelentőségű hitelprogram megteremtésében. Ennek a pozíciónak betöltésére az amerikai nagykövet javasolta; benne látta a garanciát arra, hogy a korábbi, más minisztériumokhoz tartozó világbanki kölcsönökkel szemben korrekt felhasználása lesz ennek a pénznek. Az a havi 10 ezer dolláros díjazás, ami neki járt - ez magyar szemmel természetesen hatalmas összeg -, egy vezető amerikai egyetemi tanár fizetésének felel meg. A probléma inkább az, hogy bár én tavaly márciusban írtam alá a kölcsönszerződést, az idei év költségvetésébe a kormány nem állította be a magyar kormány részéről szükséges hozzájárulást, és a felsőoktatási intézmények ebből a külföldi kölcsönből még egy fillért sem láttak.”