Vissza a tartalomjegyzékhez

SOMORJAI LÁSZLÓ
Csődbe juthat-e a Magyar Televízió

Nem sikerült elnököt választani az Magyar Televízió Rt. élére. Az MTV Közalapítvány február 23-i ülésén nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget Szabó László Zsolt, a Duna Televízió alelnöke, akit a fenti posztra jelöltek. Az MSZP egy előzőleg kiadott közleményben törvénytelennek nevezte az elnökválasztási procedúrát, amelyet a négy kormánypárti kuratóriumi tag vezette csonka kuratórium tartott.

Kudarccal végződött az a próbálkozás, hogy a kuratóriumi tagok mandátumának március 31-i lejárta előtt gyorsan, akár egy csonka elnökséggel működő testület segítségével is a kormánypárti kurátorok „szája íze szerint való” elnököt válasszanak a Magyar Televízió Rt. élére. A testület továbbá megvétózta Feledy Péter és Such György alelnöki kinevezését, a késő esti órákban pedig egyhangúlag leszavazta a többek számára tisztázatlan helyzetű Kiss T. Anna alelnöki megbízását is. Mint ismeretes, a kuratórium elnöksége pillanatnyilag azért négytagú, mert a magát ellenzékinek minősítő MIÉP két jelöltet szeretne delegálni az ellenzék számára fenntartott négy helyre, s ezügyben - az SZDSZ és az MSZP tiltakozása közepette - még nem történt megállapodás. A fenti állapotot a kuratóriumi tagok egy része is törvénysértőnek tartja. „A teljes elnökség hiányában a kuratórium nem volt legitim, érdemben nem tudott eleget tenni a tulajdonosi szerepnek” - mondotta a Heteknek a társadalmi szervezetek által delegált kurátorok egyike.
„Az elnök a beterjesztés során a meggyőzés helyett inkább azt próbálta megértetni a kuratórium tagjaival, hogy ha nem választják meg az általuk jelölt elnököt, az MTV összeomlik” - fogalmazott újságunknak Aczél Gábor, aki a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségét képviselte a testületben.
A tét pedig újra a „királyi televízió” léte, amely 10 milliárd forintnyi tartozása mellett napi 15-20 millió forintos veszteséget termel. A vezetési tapasztalatokkal rendelkező Mikola István, a Magyar Egészségügyi Társaság delegáltja szerint azonban nem ez a fő probléma. Ő úgy látja, hogy a csődközeli helyzetet nem a milliárdok, hanem a szakszerű menedzsment hiánya okozza. Súlyos szervezeti válságról van szó, amelynek orvoslásához egy igazi, nagy formátumú menedzserre, professzionális szakemberre lenne szükség. „Nemzeti műsorokról, közszolgálatiságról is csak akkor érdemes vitatkozni, ha ennek a szervezeti alapját már megteremtették” - mondotta. A társadalmi szervezetek által delegált húsz kurátor személye évről évre változik. Mire beletanulnának, menniük kell. Március 31-én a mostaniak mandátuma is lejár. „Ez a kuratórium elvégezte a dolgát. Új elnököt csak az új kuratórium választhat. Az pedig elég kemény dió lesz” - mondotta Aczél Gábor.


Az ORTT felfüggeszti a Magyar RTL Rt. műsorszolgáltatási szerződésével kapcsolatos hivatalból indított államigazgatási eljárást, és az Alkotmánybírósághoz fordul. A Legfelsőbb Bíróság jogerős ítélete szerint az ORTT-nek fel kellene mondania az RTL Klubbal kötött műsorszolgáltatási szerződést.