Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

„Politikai menekült” sörényes hangyász

Egy sörényes hangyász potyautasként tette meg az utat a dél-mexikói Chiapas államból egészen az ország fővárosáig. A másfél méteres állat a Mexikóvárostól 750 kilométerre délre fekvő Palenquében „szállt fel” az autóbuszra, és a benzintartály fölött bújt meg összegöngyölődve. A buszvezető csak a 22 órás út végén figyelt fel a hangyász szürke farkincájára, s „gyógymasszázst” alkalmazva élesztette fel a hidegtől és a rémülettől teljesen megdermedt állatot. A sofőr egyenesen „politikai indítékot” gyanított a potyautas esete mögött: úgy vélte, hogy az állat „feltehetően a Chiapas államban kirobbant fegyveres felkelés elől menekült”. Bármi lett légyen is utazása indítéka, a sörényes hangyászt egyelőre egy vadasparkban helyezték el Mexikóváros közelében. (MTI)


Szökésben az elítélt?

A lakóhely elhagyása lépcsőház-takarítás céljából a szökés kategóriájába tartozik - állapította meg legutóbb az olasz Legfelsőbb Ítélőszék egy olyan nápolyi elítélt ügyében, aki házi őrizetben töltendő büntetése alatt kiment a lakásából, hogy néhány lépcsőt lemosson. A lépcsőfordulóban éppen lépcsőmosáson ért személyt első fokon négy hónap börtönre ítélték, mivel az előzetes ítélet szerint nem hagyhatta volna el az otthonát. A Római Legfelsőbb Bíróság bírái elutasították enyhítésért folyamodó kérelmét, mivel úgy ítélték meg, hogy a házi őrizetben tartott elítélt esetében „a lakóhely kifejezés kizárólagosan csak arra a területre vonatkozik, ahol az adott személy él, és nem az ahhoz kapcsolódó helységekre, mint a lépcsőház, az udvar vagy a kert.” (Le Monde)


A bajorok limonádét isznak

Ínséges idők köszöntöttek a német söriparra. Amint az egy kormányjelentésből kitűnik, a sörfogyasztás 2,9 százalékot esett az elmúlt évben. Ráadásul folytatódik a hanyatlás hosszú időszaka, ugyanis a német polgárok mindinkább előnyben részesítik az alkoholmentes italokat. Még Bajorország is válságon megy keresztül, pedig itt rendezik meg évente az Octoberfestet, ahova köztudottan sok szomjas ember ellátogat. A szakértők szerint azért csökken a sörfogyasztás, mert a társadalom nagyobb „egészségtudattal” rendelkezik. (CNN)