Vissza a tartalomjegyzékhez

SASS SZILVESZTER
Sevcsenko elintézte a címvédőt

A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágója után már csak négy csapat maradt versenyben a végső győzelemért. A szerdai mérkőzések legnagyobb vesztese a Real Madrid volt, amely Kijevben 2-0 arányban kikapott a Dinamótól. A kijeviek mindkét gólját Andrej Sevcsenko lőtte (Madridban is ő rúgta a kijevi gólt). Sevcsenkót az ukránok egyszerűen csak „Ukrajna Ronaldójának” nevezik. A Dinamo 3-1-es összesítéssel lépett tovább, így a három spanyol induló közül az elődöntőre egy sem maradt állva.


Ronaldo a kiesés után. Leült     Fotó:MTI

A Realhoz hasonlóan leégett a Kaiserslautern is. Sajnos azonban ezen a mérkőzésen Hrutka János is főszerepet játszott. A nyolcadik percben a válogatott balhátvédje 0-0-ás állásnál a tizenhatoson belül buktatta Carsten Janckert. A bíró tizenegyest adott, Hrutka mehetett zuhanyozni. Elsősorban emiatt kapott ki 4-0-ra a Kaiserslautern a szintén német Bayern Münchentől.
„Nyolc percig jól játszottak, de 1-0 után eléggé összezavarodtak. Mi viszont végig jól fociztunk” - szerénykedett Stefan Effenberg, a Bayern középpályása, aki a kilencedik percben a tizenegyesből gólt is szerzett. Utána még Jancker és Basler, illetve hazai részről Riedl is bevette Reinke hálóját.
„Örültem volna, ha szurkolóink előtt izgalmasabb mérkőzést tudtunk volna játszani. De néhány pillanat alatt, egy általam igazságtalannak vélt büntető után minden szertefoszlott. Szörnyű volt, de ilyen a futball” - szomorkodott Otto Rehhagel, aki bizonyítani szeretett volna egykori klubjának. Kollégája, a bőrnadrágosok edzője, Otthmar Hitzfeld már a sorsolásra gondolt: „A Manchester United és a Juventus nagyon erős csapatok, és a Dinamo Kiev is okozhat nehézségeket. Ám szerintem esélyesek vagyunk, akárkivel játszunk is.”
A Bayern München legnagyobb riválisának az angol Manchester Unitedet tartják. A „vörös ördögök” a müncheniekhez hasonlóan megnyugtató, négypontos fölénnyel vezetik hazájuk bajnokságát. Hosszú idő óta nincs komoly sérültjük, szerdán pedig az Internazionalénak parancsoltak megálljt.
Pedig Ronaldo újra pályán volt, igaz formája még nem a legjobb. Mikor Lucescu edző lecserélte, akkor kezdett el
jól játszani az Inter, Nicola Ventola hatvanharmadik percben szerzett gólja pedig már elérhető közelségbe hozta a továbbjutást.
Hogy mindez csak vágyálom maradt, arról az angol Paul Scholes tehet, aki a nyolcvannyolcadik percben nyolc méterről Pagliuca hálójába lőtt. A San Siro-i mérkőzés 1-1-re végződött, így 3-1-es összesítéssel a MU jutott a négy közé.
„A játékvezetés remek volt. A bíró mindig helyben volt, döntései korrektek voltak” - nyilatkozta Alex Ferguson, a MU menedzsere, aki elégedett volt csapatával is. „Nagyszerű este volt ez a Manchester számára, valamennyi játékosom kiválóan szerepelt. Meg akarjuk nyerni a Bajnokok Ligáját, ehhez már csak három nehéz mérkőzést kell hoznunk.”
Fergusonnak a bíróról alkotott véleményét Mircea Lucescu, az Inter román edzője nem osztotta: „Két tizenegyest nem adott meg. Nem értem, hogy a középpályán a kis dolgokat lefújja, a büntetőterületen pedig mindent elnéz. A United ettől függetlenül remekül játszott, szerintem bejut a döntőbe.”
Lucescu edző két vitás esetre gondolhatott: a mérkőzés tizenhatodik percében Zamorano átesett Schmeichelen. A tizenkilencedik percben Simeone ütközött szintén Schmeichellel, a bíró jogosan nem adott tizenegyest.
Öt perc híján kiesett a másik olasz csapat, a Juventus is. A hazai 2-1-es Juve-siker után Athénban a nyolcvanötödik percig Gogics góljával 1-0-ra vezetett az Olympiakosz, ami görög továbbjutást jelentett volna. Ám ekkor jobb oldalról Amoruso ívelhetett középre, a kavarodásban Eleftheropulosz kapus mellett a szabadon álló Contéhoz került a labda, aki a hálóba pöckölte. Ismét csak a szerencsének köszönheti a Juventus, hogy nem esett ki. Az Öreg Hölgy ‘96 óta megszakítás nélkül minden BL-játéknapon ott van. A görögök trénere, Dusan Bajevics érthetően csalódott volt: „Győzelmet érdemeltünk volna, de a futballban nagy szerencsére is szükség van. Mi nem voltunk szerencsések, tehát kiestünk.”