Vissza a tartalomjegyzékhez


NAGYÍTÓ
Megbocsátott a pápa a Szürke Farkasnak

A pápa már megbocsátott merénylőjének, és nem ellenezné, ha az olasz hatóságok elengednék a török Mehmet Ali Agca hátralévő büntetését, aki 1981-ben kísérelt meg merényletet elkövetni II. János Pál pápa ellen. Agcát életfogytiglanra ítélték, és jelenleg börtönbüntetését tölti Olaszországban. A Vatikán állásfoglalását még egy évvel ezelőtt tudatta az olasz kormánnyal, de az akkor elküldött levél létét csak a közelmúltban hozták nyilvánosságra Rómában.

A terrorista, akit a pápa a börtönben már egyszer meglátogatott, és a tervek szerint májusban újra meglátogat majd, évek óta kegyelmi kérvényekkel bombázza az olasz hatóságokat. A pápát legutóbbi levelében arra kérte, hogy 2000-ben, a szentévi nagy bűnbocsánat alkalmából járjon közben az érdekében az olasz államfőnél.
Agca szeretne kegyelmet kapni és hazatérni Törökországba, ezért még az ottani hatóságoknak való kiadatását is vállalná. A „Szürke Farkasok” nevű török szélsőjobboldali szervezet egykori tagját az sem rettenti viszsza, hogy Törökországban is ülnie kellene egy török újságíró, Abdi Ipekci 1978-ban elkövetett meggyilkolásáért.
Olaszország háború utáni alkotmánya azonban kimondta a halálbüntetés eltörlését polgári esetekben. Az olasz törvények szerint tilos kiadni az Olaszországban letartóztatott külföldi állampolgárokat olyan országnak, ahol még érvényben van a halálbüntetés. Törökország pedig éppen ezen országok közé tartozik, bár a török bíróságok a halálbüntetést fellebbezés után rendszerint életfogytiglani börtönbüntetésre változtatják. Törökországban az 1980-as évek közepe óta nem is hajtottak végre kivégzést. E fenntartások miatt nem adta ki Róma a kurd gerillavezért, Abdullah Öcalant sem Törökországnak. Agca ügyvédei úgy nyilatkoztak, hogy védencük kiadatása esetén biztos garanciára lenne szükség arra vonatkozóan, hogy Törökországban nem fogják halálra ítélni, bár feltehetőleg további tíz évet kellene ott is Ipekci meggyilkolásáért börtönben töltenie.
Agca „nemzetközi hírnévre” akkor tett szert, amikor 1981. május 13-án egy 9 mm-es Browning márkájú fegyverrel a Szent Péter téren rálőtt a pápára, aki súlyosan megsebesült. Az egyházfő elleni gyilkossági kísérlet miatt két hónap múlva életfogytiglanra ítélték. Majd egy újabb per következett 1986-ban, melynek során a római bíróság felmentett három bolgár és három török állampolgárt, akiket azzal vádoltak, hogy Agcával együtt szövetkeztek a pápa meggyilkolására. Az olasz ügyészség nem tudta bizonyítani azt a feltételezést, mely szerint a bolgár titkosszolgálat a Szovjetunió érdekében felbérelte volna Agcát az ellenzéki szolidaritást támogató pápa meggyilkolására. Elnökségének ideje alatt Gorbacsov is vizsgálatot indított az ügyben, de nem találtak semmiféle kapcsolatot az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB és a merénylet elkövetése között.
Az olasz ügyészség csak akkor járulna hozzá Mehmet Ali Agca szabadlábra helyezéséhez, ha az előbb elmondaná az igazságot a merénylet hátteréről, eddig ugyanis a legkülönfélébb - egymásnak ellentmondó - mesékkel hozakodott elő. Az ügyben korábban nyilatkozott Abdullah Öcalan kurd vezér is, aki szerint Agca soha nem mondta el az igazat a merénylettel kapcsolatosan. Véleménye szerint - bár bizonyítékokkal ezt nem tudja alátámasztani - Mehmet Ali Agca a börtönévei alatt kapott megbízást Törökországtól arra, hogy különleges feladatát elvégezze. (Szilágyi Valéria)