Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Ku-Klux-Klan invázió Britanniában

A fajgyűlöletből elkövetett gyilkosságairól és keresztégetéseiről ismert amerikai szélsőjobboldali szervezet, a Ku-Klux-Klan (KKK) újabban Európába is áttelepült, Nagy-Britanniában építve ki hálózatát - állítja a londoni Sunday Telegraph.

A Scotland Yard letartóztatta egy neonáci szervezet több tagját, s ekkor derült fény arra, hogy a szervezet tagjai aktív kapcsolatban állnak a Ku-Klux-Klannal, amely az utóbbi négy évben számos bázist épített ki Skóciában, Walesben és Londonban. A KKK elsősorban az általa valódi fehér népnek tartott kelták lakta területeken vetette meg lábát az elmúlt négy évben. A szélsőjobbos csoport azóta számos támadást hajtott végre főként zsidók, feketék és ázsiai bevándorlók ellen.
A fajüldöző szervezet számára Allan Beshella, a mozgalom egykori vezetője készítette elő a terepet azzal, hogy a nyolcvanas évek végén áttelepült Wales déli részére. A klán amerikai tagjai segédkeztek a Ku-Klux-Klan Brit Lovagjai rendjének létrehozásában, amelynek Beshella szerint már 2800 tagja van.
A KKK érdeklődése a brit kelta területek iránt - a szervezet gyökereit tekintve - nem véletlen. A mozgalom 1866-ban, az amerikai polgárháborúban legyőzött déli államokban alakult meg: állítólag skót eredetű lovassági tisztek szövetkezéséből nőtte ki magát. Nevét is skóciai klánoktól kölcsönözte, és a skót történelem szélsőséges nézeteit használja fel sajátságos filozófiájának megalapozására. Rituáléi a Skócia északkeleti részén egykoron működő Lovasok Világa titkos társaság szokásain alapulnak.
A KKK egyik skót lovagját a múlt héten ítélték háromhavi börtönre, mert megfenyegette Dundee város polgármesterét, aki engedélyezte, hogy a város könyvtára Nelson Mandela dél-afrikai elnök nevét vegye fel. Angliában a szervezet leginkább azokon a részeken terjeszkedik, ahol nagyszámú etnikai kisebbség él. London keleti felének parlamenti képviselői már Tony Blair kormányfőhöz fordultak segítségért, miután a térségben a feketék lincselésére felszólító falragaszok jelentek meg körzeteikben. A KKK szoros kapcsolatban áll a Combat 18 elnevezésű neonáci csoporttal, és megpróbálja befolyása alá vonni az egyetlen törvényes szélsőjobboldali pártot, a Brit Nemzeti Pártot is.