Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Amerikai nem a palesztin államra

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök üdvözölte az amerikai képviselőház keddi döntését, amelyben felszólítja Clinton elnököt, szálljon szembe a palesztin állam egyoldalú kikiáltásával. A miniszterelnök közleménye leszögezi, hogy a szenátus döntése elősegíti a béke megszilárdítását, és elhárítja annak veszélyét, hogy Jeruzsálem fővárossal létrejöjjön egy palesztin állam. Jasszer Arafat palesztin elnök várhatóan március végén tárgyal Clintonnal a kérdésről. Denis Ross, az Egyesült Államok közel-keleti megbízottja azonban kedden Madridban már közölte Arafattal, hogy Washington helytelenítené a palesztin állam május 4-i kikiáltását.


Arjeh Deri, az izraeli Sasz párt vezetője a bíróság előtt. Visszautasítja a vádakat    Fotó: MTI

Ugyanakkor David Bar-Illan, Netanjahu szóvivője visszautasította az Izraelt érintő amerikai vádakat, melyekben az Egyesült Államok többször elítélte azt az izraeli gyakorlatot, hogy a megszállt területeken tovább folytatják az izraeli telepek építését. A szóvivő úgy véli, Izrael ugyanolyan joggal építkezik ezeken a területeken, mint a palesztinok a fennhatóságuk alatt lévő városokban.
A Jeruzsálem státusát érintő múlt heti EU-nyilatkozattal kapcsolatban Ariel Saron külügyminiszter kijelentette, hogy Izrael érvénytelennek tekinti az erre vonatkozó 1947-es ENSZ-határozatot. Nyilatkozata szerint a 181. számú határozat ítéletét illetően, amely Jeruzsálemet nem tekinti Izrael részének, széles körű nemzeti egyetértés alakult ki. Mint ismeretes, Saron az elmúlt héten levélben kérte fel az európai politikusokat, hogy tartózkodjanak a Palesztin Hatóság szervezésében Kelet-Jeruzsálemben rendezendő találkozóktól. Válaszában az EU soros elnöke, Joschka Fischer utalt arra, hogy Jeruzsálem nem tartozik Izrael fennhatósága alá, így az nem szabhat ilyen feltételeket.
A német külügyminiszter válaszának nyilvánosságra hozatala Izraelben mind az ellenzéki, mind a kormányzati oldalon éles reakciókat váltott ki. A Háárec című izraeli napilap szerint nem alaptalan az az izraeli felháborodás, amelyet Jeruzsálem nemzetközivé tételének gondolata váltott ki, ám elgondolkodtató az a német reakció is, amelyben Izrael legfőbb európai támogatója határozott diplomáciai tiltakozását megfogalmazta. Izraelnek jogában áll elutasítani bármilyen törekvést a régi terminológiához való visszatérésre, ám széles körben elfogadottá vált az a nézet, miszerint az EU-válaszlevél azt az elégedetlenséget fejezi ki, amit a békefolyamat támogatói Izrael viselkedése iránt éreznek. Ez utóbbi értelmezés szerint az EU tagjai nem kívánnak visszatérni a múltba, ám világossá kívánják tenni, hogy az éremnek két oldala van, és úgy vélik, hogy Netanjahu volt az, aki kampánycélból napirendre tűzte a kelet-jeruzsálemi találkozó kérdését.
A Háárec szerint a német válaszlevél megjelenése utáni napon vezető Likud párti politikusok fejezték ki megelégedésüket a publikációval kapcsolatban, mivel úgy vélték, hogy igazolja álláspontjukat: Jeruzsálem egységét veszély fenyegeti, és Izraelnek ezért olyan kormányra van szüksége, amely képes lesz garantálni a főváros egységét.

* * *

155 ezer dollár kenőpénzt fogadott el Arjeh Deri, az izraeli Sasz párt vezetője több barátjától kisebb-nagyobb szívességek megtételére - jelentette a Jerusalem Post című izraeli napilap. Ha a vádak beigazolódnak, Deri akár hét évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. A jeruzsálemi bírák egyöntetűen bűnösnek nyilvánították Derit, aki kijelentette: „Fellebbezek, harcolni fogok. Én ismerem a teljes igazságot, és meg vagyok győződve ártatlanságomról.”
Derit azzal vádolják, hogy barátaitól fogadott el pénzt azért, hogy a belügyminisztériumban egyre növekvő hatalmát az ő érdekükben használja. A 917 oldalas vádirattal kapcsolatban az egyik bíró megjegyezte: „Rengeteg információ áll a rendelkezésünkre. A kulcskérdés azonban a következő: elfogadott-e pénzt Deri az évek során az említett személyektől, készpénz, külföldi utak vagy lakásvásárlási segítségnyújtás formájában.” A válasz a nap végére kiderült: igen.
A tárgyalással kapcsolatban azonban nemcsak az ítélet volt figyelemreméltó. A bíróság szigorúan elítélte Deri magatartását is, amelyet a hároméves vizsgálat és az öt és fél évig húzódó tárgyalás során tanúsított. Azzal vádolják, hogy egy holocaustot túlélt idős hölgyet zaklatott, és megpróbált vele aláíratni egy nyilatkozatot, csak hogy hamis alibihez jusson. Azzal is vádolják, hogy hátráltatta a rendőrség munkáját, késleltette a tárgyalást.
Az ítélethirdetést követően a vallási párt szellemi vezetője, Ovadia Joszef rabbi kijelentette: továbbra is meg van győződve Deri ártatlanságáról, és az „őt ért üldözések ellenére” alkalmasnak tartja a párt további vezetésére.