Vissza a tartalomjegyzékhez

SZOBOTA ZOLTÁN
A kockát elvetették

A hónap elején váratlanul megmozdult a hazai pékvilág. A cukrászok és a pékek Magyarország egyik legsikeresebb franchise rendszerű pékárut forgalmazó hálózatával keveredtek jogvitába. Palásti József, a Fornetti Kft. tulajdonosa „műbalhénak” tartja az egész ügyet, és csak azt fájlalja, hogy hazánk még mindig azon posztkommunista országok közé tartozik, ahol a kitörési kisérletek és a siker stigmát jelentenek a társadalomban.

,,Várhatóan rövid időn belül az összes közismert és szinte évszázados hagyományú termék formáját levédi egyik kollégánk, és így minden sütő- és cukrászipari termék egyedüli jogos gyártója ő lesz. (…) Esetleg a teljes vevőkört adjuk át, hogy az országos ellátást nagyravágyó kollégánk zökkenőmentesen tudja átvenni” - írta egy konkurens cég ügyvezetője öt oldalas, Felhívás üzem bezárására című szóróanyagában, melyet az idei cukrászok és pékek számára rendezett szakkiállításon osztogattak a Budapesti Kereskedelmi és Ipari Kamara nevében. Noha a Magyar Pékek Ipartestületének elnöke elzárkózott az irattól, a sajtóban már tényként szerepeltek az abban foglaltak. A szerzők egy közös tiltakozólevél aláírására szólítják fel szaktársaikat, amelyben a mintaoltalom jogi felülvizsgálatát kérik a szabadalmi hivataltól.
Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke úgy nyilatkozott a Heteknek, hogy jószándékú, de a „jogszabályi kritériumokon túlterjedő” eset történt, így kérésre felülvizsgáltatható a döntés. Amennyiben bebizonyosodik, hogy tévedés történt, a hivatal megsemmisíti az ipari mintaoltalmat. Úgy véli, a Fornetti nem vette figyelembe a piacot, amikor olyan versenyeszközt kívánt érvényesíteni, amely nem levédhető. „A köznapi szemlélő számára is érzékelhető, hogy lehetetlen egy elemi formát monopolisztikus helyzetbe hozni” - tette hozzá a hivatal elnöke.
Palásti József, a Fornetti Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy Európában egyedülálló módszerrel olyan kisbolti rendszert építettek fel, amely a falvakba is eljuttatta a látványpékség rendszerét. 1100 kemencéjükben öt-hatféle terméket állítanak elő, de mivel a gépsorokat is ők gyártják, az egész rendszert szükséges volt jogi oltalom alá vinni.
Nem tudni azonban, hogy a szakmabelieknél ez milyen korlátot jelent. Palásti úr most éppen egy másik céggel pereskedik, amely - véleménye szerint - a Fornetti teljes arzenálját átvéve működik. „A saját, elkülönülő arculatot alanyi jogon védi a polgári törvénykönyv, és ez így természetes” - jegyezte meg Palásti. A szakmai kiállításon osztogatott írás azonban máshogyan értelmezi a bírósági eljárást a megszólított cukrászok és pékek számára: „Figyelem! Ha a most folyó pert a Fornetti Kft. megnyeri, holnap Ön következik!”
„Szögletes pogácsát iparszerűen még senki nem gyártott. A konkurensek rájöttek, hogy két éve le vannak körözve, és ha mindegyik termékre ipari mintaoltalmat nyerek, akkor nem tudják legálisan átvenni az ötleteket. Azok csinálták az egész hecckampányt, akik szőröstül-bőröstül le akarták nyúlni az egész rendszert” - szögezte le Palásti József.
A pékszakma egyébként tudta, hogy a kft. termékei jogi oltalom alatt vannak, mivel a tavalyi szakmai kiállításon bemutatták a Fornetti-rendszert, és a tulajdonos jelezte, hogy minden termékük védett. Palásti szerint egy olyan cégnél, amelyik naponta félmillió embert szolgál ki, teljesen normális, hogy a piaci verseny miatt igényli a mintaoltalmat. Esetükben ez nem csak a négyszögletű pogácsára vonatkozott, hanem mindenre, ami a Fornetti Kft.-hez tartozik.
A pékek szerint Palásti azokból a jogdíjakból akar pénzhez jutni, amelyeket a négyszögletű pogácsát gyártó kistermelőktől szedne be. Ám az igazgató úr állítja: a kistermelőktől nem fog jogdíjat szedni, amíg az oltalom célja (megfelelő megkülönböztethetőség) nem sérül. Vagyis mindenki ingyen megkapja a gyártási jogot, aki már korábban is forgalmazott négyszögletű pogácsát.
A Magyar Pékek Ipartestülete olyan nyilatkozat kiadását tervezi, amelyben felhívja a szabadalmi hivatal figyelmét, hogy a jövőben érdemes az ő véleményüket is kikérni hasonló eseteknél. Ha ez korábban is így működött volna - jegyzi meg a Fornetti igazgatója - akkor az irigyei döntöttek volna arról, hogy neki lehet-e négyszögletű pogácsája vagy sem.
A Fornetti Kft. mindezek után egy hirdetés formájában tájékoztatta a szakmát és a közvéleményt álláspontjáról, amely a következő sorokkal zárul: „A Fornetti Kft. köszöni az ellene folytatott hecckampány gerjesztőinek az ingyenreklámot, cserébe azt javasoljuk, hogy pékkacsájukat helyeztessék jogi védelem alá.”