Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Mélyben az infláció

Minden esély megvan arra, hogy éves szinten az infláció 9 százalék legyen - mondta Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Február végére az egy évre visszatekintő infláció 9,4 százalékra csökkent, ami az elmúlt tíz évben a legalacsonyabb pénzromlási mértéket jelenti. Ennek alapján valószínűsíthető, hogy az infláció a kormányzati makrogazdasági előrejelzésekhez képest - az egész évet tekintve - 1-1,5 százalékkal alacsonyabb lesz. (MTI)


Emelkedtek a reálkeresetek

Emelkedtek a reálkeresetek januárban: az év első hónapjában a növekedés 4,8 százalékos volt, tekintettel a fogyasztói árindex 9,8 százalékos emelkedésére - adta közre a KSH. Az év első hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 72 ezer 160 forint volt, amely az előző év azonos időszakához képest 19,6 százalékos emelkedést mutat. A nettó nominális átlagkereset a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt a bruttó értéknél szerényebb mértékben, 15,1 százalékkal emelkedett, januárban 47 ezer 330 forintnak felelt meg. A szellemi foglalkozásúaknál 6,8 százalékos, míg a fizikai foglalkozásúak esetében 2,5 százalékos volt a keresetek reálértékének növekedése. (MTI)


Orosz-amerikai kereskedelem

Az orosz-amerikai gazdasági kapcsolatok mutatói kedvező irányban, de túl lassan fejlődnek - jelentette ki az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek adott interjújában Jevgenyij Primakov. Eddig háromezer orosz-amerikai vegyes vállalat működik a gazdaság különböző szféráiban. Az orosz kormányfő a kedvező tendenciákat csak kezdetnek minősítette, kevesellte ugyanis az éves árucsere 9 milliárd dolláros szintjét, illetve az 5 milliárd dollárnyi amerikai befektetést, hiszen Kínába csaknem 100 milliárd dollár értékben érkezett amerikai tőke. (MTI)


A tragédia második felvonása

Michel Camdessus, az IMF vezetője az idei esztendőt „középszerűnek” tartja, s világviszonylatban alig 2-2,3 százalék körüli növekedésre számít - ami azonban ennél kisebb is lehet. A századfordulós kilátásokra Camdessus több lehetséges forgatókönyvet is elképzelhetőnek tart, mondván, jelenleg „egy tragédia második felvonásánál tartunk”, s a harmadik nem biztos, hogy 2000 előtt lezárul. A világgazdaság jelentős növekedésének beindulása azonban alighanem ettől függ. (MTI)


Lengyel növekedés

Lengyelország gazdasága az idén 4-4,5 százalékkal bővülhet, az első negyedévben 2,6 százalékos növekedés várható az egy évvel korábbi szinthez képest - közölte a varsói jegybank elnöke. Az év első hónapjában csökkent a lengyel folyó fizetési mérleg hiánya: 855 millió dollár lett a decemberi 1,22 milliárd dollárhoz képest. A kereskedelmi deficit januárban 1,24 milliárd dollár volt, szemben az tavalyi utolsó hónapban jegyzett 1,63 milliárddal. (MTI)