Vissza a tartalomjegyzékhez

DEBRECZENY RÉKA
Milliárdos hiány a TB-nél

Első olvasatra ijesztően magas a társadalombiztosítási alapok január-februári hiánya. Egész évre 41,3 milliárd forint deficitet terveztek, de az első két hónapban már ennek a 66 százalékát, 27,4 milliárd forintot „sikerült elérni”. Az aggodalmakat keltő eredmények ellenére a tb-alapok vezetői nem tartanak az idén további jelentős romlástól, mondván, a hiány csak az időszak elején halmozódott fel, a képlet az év során javul, hiszen jelentős vagyont értékesítenek még az idén.

Az éves előirányzottnak jelentős részét kitevő 27,4 milliárdos deficitből mindössze 3 milliárd keletkezett januárban. A kiugróan magas februári hiány oka, hogy januárral ellentétben a második hónapban már az új jogszabályok alapján fizették be a járulékokat. Lapunk kérdésére a társadalombiztosítási alapoknál megerősítették: az első két havi érték semmiképpen nem irányadó az egész évre vonatkozóan, s már idén 7 milliárd forint folyt be az állampapírok és kötvények visszaváltásából, ezen kívül további jelentős, vagyonértékesítésből származó bevételekre számítanak. Például 4 milliárdra a vagyon jelentős részét képező OTP részvények után, és 1,7 milliárdra az alapok tulajdonában lévő Richter-részvények után.
A kormány döntése szerint 1999-ben a tb-alapok teljes vagyonára értékesítési kötelezettség áll fenn. Az ingyenesen juttatott vagyont az ÁPV Rt., a járuléktartozások fejében kapott, mintegy 4,6 milliárd forint átvételi értékű vagyont pedig a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) értékesíti. Ez utóbbi jelentős vagyon azonban nehezen értékesíthető, nem ritkán meddőhányókról, gyárkéményekről, iparvágányokról van szó. Gansperger Gyula, az ÁPV Rt. vezérigazgatója elmondta: 60-80 milliárd forintnyi bevételt várnak a teljes vagyon értékesítéséből.