Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
A BÁT és a BÉT

Sorozatunk a tőzsde világába enged bepillantást. Átfogó képet adunk a tőzsde életéről, rámutatunk az összefüggésekre is a fogalmak magyarázata mellett. Ebben a részben az árutőzsde és az értékpapírtőzsde lehetséges összefonódásáról lesz szó.

A két tőzsde hasonló működési elvek alapján dolgozik. A Budapesti Árutőzsde (BÁT) esetében a legtöbb üzletkötés határidőre történik, csakúgy, mint a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) parkettjén. Egy újabb közös vonás az, hogy a BÁT-on és a BÉT-en az üzletek egyaránt nyílt kikiáltásos módszerrel a tőzsdeteremben köttetnek. Bár a BÉT más módozatokat is használ: ott tehetnek nyilvános ajánlatot a központi számítógépen vagy ajánlati jegyen.
Ebben az évben került bevezetésre a BÉT-en a Procent Online elnevezésű program, ami lehetővé teszi az interneten történő üzletkötést.
A szakemberek felvetették, hogy a BÁT is használja a rendszert, ami szintén egyszerűsítené az adásvételt. Mindkét tőzsde nyitott az együttműködésre. Közös termékeik vannak, mindkét oldalon dolgozó brókercégek, a másik tőzsdén lévő pozíciót beszámítják a portfolió alapú kockázatkezelésben. Az eddigi tendencia figyelembevételével komoly esély van arra, hogy a két tőzsde egyesüljön. Ha ez megtörténne, a brókercégek szolgáltatásainak árai csökkenhetnének, mert a versenyre kevesebbet kellene költeni, aki pedig értékpapírt és árut egyaránt szeretne befektetni, ugyanannál a cégnél tehetné meg ezt.