Vissza a tartalomjegyzékhez

ACSAI ANIKÓ
Csordogáló BUX-index

A héten is folytatta a múlt hét második felében megkezdett alacsony forgalom melletti folyamatos értékvesztését a Budapesti Értéktőzsde indexe. Az érdektelenségbe süppedő piacon a BUX egyetlen napon sem tudott a pozitív tartományban zárni annak ellenére, hogy a hét első felében szárnyaltak mind a nyugat-európai, mind az amerikai tőzsdék, sőt az utóbbi idők „kritikus” piacai, a brazil és az orosz is. Csütörtökön felgyorsult az áresés mértéke, így heti szinten az index közel hat százalékot vesztett értékéből.

A fizetési mérleg hiányának közzététele után megjelent újabb megnyugtató makrogazdasági adatok nem buzdították vásárlásra a külföldi befektetőket. A költségvetés deficitje az év első két hónapjában 198 milliárd forintra rúgott, ami az egész évre tervezett összeg 42,6 százalékát teszi ki. A reálbérek januárban éves szinten 4,8 százalékkal növekedtek, ami a fogyasztás további bővülését vetíti előre. Szerdán Chikán Attila gazdasági miniszter bejelentette, hogy nem tartható a költségvetés elkészítésekor prognosztizált öt százalékos gazdasági növekedés, mindazonáltal nem tartja szükségesnek újabb megszorító intézkedések bevezetését. Véleménye szerint meg kell várni legalább az első negyedév végi adatokat, hogy a pozitív és negatív folyamatok hatásának eredőjét meg tudják állapítani, és ennek függvényében tudják megtenni a szükséges lépéseket.
A külföldi befektetők ennek megfelelően alakítják stratégiájukat: megvárják a negyedéves adatokat, addig pedig távol maradnak a magyar tőkepiacoktól. Ez megmutatkozott a részvényárak, az állampapír-piaci hozamok és a forint árfolyamának alakulásában is. Az állampapíroknál emelkedtek a hozamok, a háromhónapos kincstárjegy-aukción 4, az egyévesen 63 bázisponttal lett magasabb az átlaghozam az előző aukcióhoz képest. A forint a sáv közepéig gyengült, csak szerdán, a devizalejáratok hatására tudott valamelyest erősödni. A részvények közül a kisebb papírok, a Rába, a Graboplast, a Pick és a Danubius tudtak az általános trenddel szemben jelentős emelkedést elérni, előbbi elsősorban az újra szárnyra kapott felvásárlási pletykák hatására. A blue chipek jelentősen veszítettek értékükből, a Matáv 4,5, a Mol 7,7, az OTP 6,9, a Richter 8,8 százalékkal ért kevesebbet csütörtökön záráskor az egy héttel korábbi értékénél.
Szerdától lehet kereskedni a Konzumbank részvényeivel, első kereskedési napján 1200 forintos nyitás után árfolyama 1005 forintig süllyedt, csütörtökön azonban már névérték alatt is forgott a parketten. Április elsejével megváltozik a BUX-kosár összetétele: a Mezőgép részvénye kikerül az indexet alkotó papírok közül, új papírt pedig nem választottak be az általános piaci mozgást reprezentáló indexbe.

A BUX változása 1999.02.18.-03.18.