Vissza a tartalomjegyzékhez

EPERJESI ILDIKÓ
James Bondok Magyarországon

Gyakorlatilag mindent szabad az Europol hágai központjában alkalmazottaknak - írja a De Telegraaf című holland lap. Az Európai Unión belüli rendőri együttműködést irányító szervezet 70 nyomozója csaknem teljesen mentes a jogi és gazdasági szabályok alól. A lap szerint az „eurozsaruk” teljes körű diplomáciai mentességet élveznek, miközben nincs fölöttük demokratikus kontroll. „Az eurozsaruk nem lesznek James Bond-féle ügynökök, akik az országban azt kapnak el akit akarnak, és olyan teherautóknak lövik ki a kerekét, amilyeneknek csak akarják” - igyekezett eloszlatni az aggályokat a Hetek kérdésére Nagy Zoltán rendőralezredes, az Interpol Magyar Nemzeti Iroda osztályvezetője.

A szervezet működéséhez kapcsolódnak alkotmányos aggályok az intézményen belül is. Az Európa Parlament többször hangsúlyozta, hogy nincs olyan hatékony ellenőrző szervezet, amely akár adatvédelmi, akár más szempontból az Europolt megfelelő keretek között tudná tartani.
Az Europolnál alkalmazottakért egy személyben Jürgen Storbeck igazgató felel. A német szakembert a vezető holland lap Európa kiskirályának titulálja.
Az eurorendőröknek munkájuk során esetlegesen okozott kárt nem kell megtéríteniük. Nem tartoznak beszámolni pénzügyeikről, valutát vásárolhatnak és tarthatnak maguknál korlátlan mennyiségben. Beszivárognak a nemzetközi kábítószer-kereskedelemmel gyanúsított szervezetekbe. Nem folytatható ellenük jogi eljárás, nem kell adót fizetniük, levelezésüket kódolhatják, küldhetik futárral vagy lepecsételt borítékban. A nemzeti hatóságok nem szólhatnak bele kinevezésükbe és mozgásukba - állítja a holland lap.
Az Europol létrehozásáról az Európai Unió tagországai döntöttek még 1992-ben, az uniós együttműködést új alapokra helyező maastrichti szerződésben, de a szervezet működését csupán tavaly év végén kezdte meg. Az Europolnak egyelőre csak EU-tagállamok a tagjai, de várhatóan már az idén kelet-európai országokat is bevonnak a szervezet munkájába. Magyarországnak jó esélye van arra, hogy Közép-Kelet-Európából elsőként csatlakozzék az intézmény tevékenységéhez.
Egyelőre még nem az az igazi veszély, hogy együttműködünk az Europollal, hanem az, hogy Magyarországon nincsenek meg a csatlakozás feltételei - mondta a Heteknek Szikinger István alkotmányjogász. Alapkövetelmény ugyanis az Europolon és a schengeni rendszeren belül is, hogy a rendőri adatok csak rendőri célhoz kötötten maradhassanak meg. Nálunk viszont egy kormányhatározat alapján létre lehet hozni olyan felderítő csoportokat, amelyekben vannak civilek, katonák egyaránt. Ez azt jelenti, hogy az információ szabadon áramlik a nemzetbiztonsági hivatalok felé. Az Europollal szembeni aggályok eltörpülnek azok mellett, amelyek megfogalmazhatók a magyar rendvédelmi szabályozással szemben. Az eurozsaruk fölött még mindig nagyobb alkotmányos kontroll van, mint a magyar zsaruk fölött - érvelt Szikinger.
Az Europolt „európai FBI-nak” is nevezik, de valójában nem beszélhetünk hasonlóságról, mert nem nemzetek felett álló rendőrség, miként az Interpol sem az - fejtette ki lapunknak Nagy Zoltán Interpol-szakember. Az Europol mégis több, mint az Interpol, hiszen megenged olyan közös akciókat, amelyek átnyúlnak az egyes tagországok határain. Ezt azonban szabályozott keretek között biztosítja. Németország és Franciaország között például nagyon részletes a szabályozás arról, hogy pontosan hány kilométerig lehet átmenni a másik országba üldözés során, vagy megfigyelést folytatni. Az Europol megengedi az operatív információcserét, illetve közös akciókat koordinál. Információcseréje annyiban más, hogy bizalmas, szolgálati vagy államtitoknak minősített adatokat kell külföldre továbbítania. Ezért egyrészt adatvédelmi, másrészt titokvédelmi rendelkezéseket érint a szervezet munkája - mondta Nagy Zoltán.
Az Europollal kötendő kétoldalú együttműködési megállapodás fogja szabályoni, hogy milyen bűncselekmények esetén milyen adatokat fogunk átadni. A parlament elé fog kerülni hamarosan a Belügyminisztériumban kidolgozott törvényjavaslat, amely megteremti a kereteit a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központnak (NEBEK). Egy adatvédelmi ellenőrző szervet is létre kell hozni, amely kifejezetten ennek az intézménynek a külföldre történő adattovábbítását felügyeli adatvédelmi szempontból.
Nagy Zoltán az eurorendőrök hatalmával kapcsolatban elmondta, hogy Hágában, az Europol központjában az összekötő tisztek bonyolítják le az információcserét és a koordinálást, de hatáskörük nem terjed ki konkrét ügyekre, letartóztatásokra, megfigyelésekre vagy titkos nyomozásra, házkutatásra. Nem elképzelhető, hogy nemzetek feletti hatalomra tesznek szert - állítja Nagy.