Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Szaporodnak az antiszemita megnyilvánulások

Múlt héten Lovass István jobboldali újságíró állításai gerjesztettek indulatokat a magyar értelmiség körében, az „ünnepek” alatt a Fradi szurkolói és a Magyar Népjóléti Szövetség (MNSZ) kopaszai ragadtatták magukat antiszemita színezetű kijelentésekre. Ez utóbbi kapcsán vita is kialakult az ORFK és a pártok között. Az utóbbiak szerint a rendőrségnek meg kellett volna akadályozni a MNSZ akcióját.


Szabóék „megemlékezése”. Csordaszellem

A Szabó Albert nevével fémjelzett Magyar Népjóléti Szövetség március 15-én a Blaha Lujza téren - a helyszínen felügyelő rendőrökkel együtt mintegy 300 főt kitevő nézősereg előtt - tartotta megemlékezését, mely során az elnök összetört egy Dávid-csillagot és egy NATO-emblémát ábrázoló táblát; ez a tett, mint kiderült a „cionizmus emberiségellenes tettei” és a NATO-hoz való csatlakozás elleni tiltakozás jele volt. Szabó ezek után a fogaskerekes és iraki zászlók árnyékában sok sikert kívánt az iraki népnek a „cionista disznók elleni küzdelemhez”. Az eseményen jelen lévő, arról videófelvételeket is készítő rendőrök semmit nem tettek a rendezvény megszakításáért.
Dr. Korn József, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke lapunknak elmondta: sajnálatos tény, hogy a közelmúltban minden téren elszaporodtak az antiszemita, rasszista megnyilvánulások. Az elnök szerint a ilyen nézeteket hangoztató személyek visszaélnek a szólásszabadság által nyújtott lehetőségekkel, és megsértik mások érzéseit és szabadságát. Korn szerint érdemes felhívni a figyelmet a kormány felelősségére is a témával kapcsolatban, hiszen azzal együtt, hogy a jobboldali pártok annak támogatásában részesülnek, szabad út nyílik a szélsőjobb számára is.
A hét végén lejátszott MTK-FTC örökrangadón is újra fellángolni látszottak a zsidóellenes megnyilvánulások.
A ferencvárosi drukkerek, vagy legalábbis a szurkolótábor úgynevezett „kemény magja” náci karlendítések kíséretében skandálta: „mocskos zsidók”. A helyzet sokak szerint azért is figyelemre méltó, mert a Fradit pártfogásába vevő Független Kisgazdapárt elnöke, Torgyán József és a kormány sportminisztere, Deutch Tamás is jelen voltak a mérkőzésen.
A Hetek kérdésére Schneider Sándor az MTK technikai vezetője elmondta, hogy - bár a játék során általában a csapat észre sem veszi azokat - az ilyen megnyilvánulások ennek ellenére sem kívánatosak a meccseken. Schneider szerint a megoldás az lehetne, ha az MLSZ ilyen esetekben bizonyos szankciókat helyezne kilátásba az érintett egyesületekkel szemben.
Fenyvesi Máté kisgazda képviselő, az FTC ügyvezető elnöke, az eseményekre reagálva lapunknak elmondta, hogy már többször felhívták szurkolóik figyelmét a kultúrált viselkedésre, és a „provokáló személyektől” való elhatárolódásra. „Megpróbáljuk kideríteni, hogy kik voltak ezek a személyek, és mindent megteszünk, hogy ez máskor ne fordulhasson elő hiszen a történtek a kisgazdapárt számára is kellemetlenek” - húzta alá végül Fenyvesi.
Kérdésünkre egy, a „kemény maghoz” tartozó szurkoló a meccsen történtekkel kapcsolatban elmondta, hogy szerinte a mérkőzéseken a drukkerek közül csak kevesen „zsidóznak” meggyőződésből, de „a csordaszellem miatt ez a többiekre is átragad”, vagyis sokan csak a hecc kedvéért, divatból teszik mindezt. Mint mondta: „a szurkolók közül sokan nem is tudják, hogy mit kiabálnak”.