Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Nemzeti egység helyett kirekesztés

A március 15-i ünnepségek és a NATO-csatlakozással kapcsolatos ünnepi zászlófelvonás tovább mélyítette a kormánypártok és az ellenzék közötti távolságot. Történt ugyanis, hogy a nemzeti egységet is szimbolizáló állami rendezvényekre nem hívták meg az ellenzéki pártokat. A Miniszterelnöki Hivatal adminisztrációs hibáról, az MSZP és az SZDSZ kirekesztő politikáról beszél.

Március 15-én a Múzeum-kertben Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter a nemzetet életben tartó együttérzés
és összefogás szükségességére hívta fel a figyelmet. Eközben Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere a budapesti Petőfi-szobornál éppen a társadalom megosztása ellen szólt. Mint mondta: százötven éve csakis azok próbálják kijátszani a vidéket a főváros ellen, akik a modernizálódó Magyarország helyett a magyar ugart érzik otthonuknak. Szerinte csak nevében polgári az a politikai erő, amely megpróbálja az 1989-es köztársaságot viszszahúzni arról a szintről, amelyet a polgárosodás terén már elért. „Sajnálattal kell megállapítanom, hogy tíz év után először fordult elő, hogy a kormányfő nem jelent meg a szabadságmozgalmak kiindulópontjának számító Petőfi-szobornál” - folytatta Demszky.
A rendezvényen ugyanis „csak” Nagy Andor, a kormányfő kabinetfőnöke képviselte a kormányt. Egyébiránt ennek a rendezvénynek különleges aktualitását adta az is, hogy előző nap a Magyar Rádió - Lakatos Pál volt MIÉP-képviselőjelölt által szerkesztett - Vasárnapi Műsora Demszky elleni nyílt provokációra szólított fel. Az SZDSZ ezért közleményt adott ki, hogy minél több szimpatizáns jelenjen meg a főpolgármester mellett protestálva. Szemtanúk szerint voltak kísérletek bekiabálásra, de mivel a Demszky-pártiak voltak túlnyomó többségben, ezért pár százan - vélhetően a „jobbosok” - elhagyták a rendezvényt.
Az állami ünnepségen, melyet a Magyar Állami Operaházban tartottak, Orbán Viktor kormányfő mondott beszédet. Ő ugyancsak a nemzeti egységre hívta fel a figyelmet: „Százötvenegy éve az idegen katonaság, az idegen hatalom nehezítette helyzetünket, ma hol egy világgazdasági válság, hol a hóvihar vagy az árvíz. Az elmúlt hónapok azonban bebizonyították, hogy ezeken is úrrá tudunk lenni, ha összefogunk.”
Mint kiderült, erre a rendezvényre a szokásoktól eltérően nem hívták meg az ellenzék képviselőit. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára egy napilapnak nyilatkozva elmondta: adminisztrációs hiba folytán nem kapták meg a meghívóikat az ellenzéki pártok. A MIÉP szóvivője viszont úgy nyilatkozott, hogy ők kaptak meghívót. Az SZDSZ kétkedéssel fogadta a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) magyarázatát - derült ki a párt közleményéből. Szerintük, ha netán mégsem tévedésből történt volna a „kifelejtés”, akkor ez újabb bizonyítéka lenne annak, hogy a MIÉP „kültagként” részese a jelenlegi magyar kormánykoalíciónak. Az SZDSZ kész arra, hogy „adminisztrációs hibának” tekintse a kormány eddigi cselekedetei közül mindazokat, amikkel eltért a rendszerváltás óta eltelt évtized nemzeti egységet kifejező politikai hagyományaitól. „Ehhez azonban szükségesnek tartjuk, hogy a Fidesz változtasson a szélsőséges politikai erőkkel fenntartott viszonyán” - zárul a közlemény.
Időközben a NATO-lobogó ünnepi felvonásánál is kifelejtették azokat az ellenzéki politikusokat, akik az előző ciklusban hozzájárultak az előkészületekhez. Szili Katalin, az országgyűlés szocialista elnöke ezt kommentálva Veszprémben elmondta: a kormány kapkod, és stílushibákat vét. A kormánykoalíció és az ellenzék közötti párbeszédre voltak ugyan kezdeményezések, de úgy látszik, ezek kísérletek maradnak, reális igény nincs a párbeszédre a kormány részéről.