Vissza a tartalomjegyzékhez

HAZAFI ZSOLT, SOMORJAI LÁSZLÓ
Csintalan felkavarta az állóvizet

Az MSZP médiapolitikájának vezetői azért lobbiztak az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) által kereskedelmi televíziók számára két éve kiírt pályázaton, hogy a frekvenciát ne az általuk túl liberálisnak ítélt Írisz TV, hanem az RTL Klub nyerje - állítja Csintalan Sándor MSZP-s parlamenti képviselő, aki a döntés idején a párt elnökségi tagja volt. A kijelentés újabb vihart kavart e korántsem jelentéktelen ügyben: „Csintalan alaposan belefújt a nullás lisztbe” - mondják az elemzők.

A Palmer-diagnózis meglehetősen pontos - nyilatkozta a Heteknek Csintalan Sándor a fenti ominózus eset után az ORTT kontra kereskedelmi televíziók ügyében. Mark L. Palmer volt budapesti nagykövet, az Írisz TV fő tulajdonosának számító Central European Media Enterprises (CME) egyik alapítója egy korábbi nyilatkozatában az Írisz TV kudarcát arra vezeti vissza, hogy politikai döntés született, melyben szerepet játszott az antiszemitizmus és az amerikaellenesség is. Noha bizonyítékai nincsenek rá, Palmer valószínűnek tartja, hogy egyeseket lefizettek a kívánt végeredmény érdekében. Csintalan szerint Palmer nem túlzott, sőt „hízelgő kedvességgel fogalmazott”.
Már másfél éve is feltűnt az SZDSZ-nek az, hogy az ORTT mennyire eltért a pályáztatás során a maga által szabott feltételektől - mondta újságunknak Pető Iván, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese, hozzátéve, hogy ezt a Legfelsőbb Bíróság (LB) döntése csak megerősítette. Mint ismeretes: a bíróság ítéletében kimondta, hogy az ORTT jogsértően járt el, amikor az RTL Klub tulajdonosát nem zárta ki a versenyből, eltért az értékelés módjától és a tévétársasággal műsorszolgáltatási szerződést kötött. „Azt feltételeztük akkor is - mondotta az SZDSZ egykori elnöke -, hogy az MSZP bizonyos körei és a mai kormánypártok között alku folyt ez ügyben.“ Csintalan információja, aki közelről látta a dolgokat, további adalék ehhez.
Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezető-helyettese - aki a kérdéses időpontban a párt országos elnökségének volt a tagja - nem tud arról, hogy pártja politikai nyomást gyakorolt volna. Csintalan „beszólása” szerinte a képviselő magánvéleményének tekinthető. A politikusasszony az értelmetlen kutakodás helyett azt tartja a legfontosabbnak, hogy „a jog betűje és szelleme érvényesüljön, minden politikai befolyástól függetlenül”. Mint azt lapunknak kifejtette: az a fontos, hogy az LB döntése minél hamarabb, a lehető legkisebb kártétellel érvényre jusson. „A kérdés átpolitizálását annál inkább meddő dolognak tartom, mert minden akkori döntéshez a kormánypártok és bizonyos ellenzéki pártok is kellettek” - tette hozzá.
Sasvári Szilárd, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának fideszes elnöke lapunknak így fogalmazott: „Szomorú lennék, ha beigazolódna, hogy az MSZP közvetlen politikai érdektől vezéreltetve utasította volna az ORTT delegáltjait arra, hogy valamely érdekcsoport mellett szavazzon, ugyanakkor meglepő lenne az is, hogyha ezt az akkori koalíciós partner nélkül tette volna meg. Arra a kérdésünkre, hogy a Pető állítása szerinti MSZP-Fidesz együttműködés létezett-e, Sasvári kérdéssel válaszolt: „Miért, az Írisz SZDSZ-es lenne?”
Az tény, hogy nehéz meggyőző magyarázatot adni arra a kérdésre, hogy a 12 milliárd forint műsorszolgáltatási díjat ígérő Írisz TV hogyan veszíthetett a hiányos pályázatot benyújtó, s „mindössze” 8 milliárdot ígérő RTL Klub tulajdonosával szemben. Az ORTT 1997. június 30-i ülésének jegyzőkönyvében ez így hangzott: „Az elnök elmondta, hogy a pénzről nem szólni struccpolitika lenne, és meg is kell indokolni, hogy 12 milliárd helyett miért jobb a 8 milliárd.” Körmendy Ékes Judit ORTT-tag véleménye: ezt megindokolni „komoly intellektuális feladat”.
A francia Liberation lap munkatársa, Odile Benyahia-Kouider az ELTE-n a közelmúltban tartott előadásában kifejtette, hogy a világ nagy médiacégei figyelik a magyarországi eseményeket, és kíváncsian várják, hogy az ORTT milyen döntésre jut. Hatalmas üzletágról van szó, tehát nem súlytalan a kérdés - tette hozzá.
Csintalan sem gondol mást: „két hallatlanul befolyásos médiacéggel rúgtuk össze a port” - mondotta. Szerinte a legkisebb anyagi és erkölcsi kár érdekében az ORTT nem tehet jobbat, minthogy lemondjon. Ezt a döntést egyébként - tőle függetlenül - a napokban már megtette az ORTT főigazgatója, Kerékgyártó István, aki azonban nem dolgozott a médiahatóságnál a pályáztatás idején.