Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Haider tovább menetel

Az ausztriai történelemben először a karintiai tartományi választásokat egy szélsőjobboldali párt, a bevándorlás-ellenességéről híres Szabadságpárt (FPÖ) nyerte meg, melyet az ellentmondásos személyiségként ismert, Európa legnépszerűbb szélsőjobboldali politikusának tartott Jörg Haider vezet. Haider, aki már egyszer volt tartományi főnök Karintiában, most újra várományosa a kormányzói széknek.

Haidert 1991-ben tizenöt hónapi kormányzóság után távolították el posztjáról, miután nagy felháborodást váltott ki azzal, hogy dicsérőleg szólt Adolf Hitlerről, az SS-veteránokat „jellemes embereknek”, a náci koncentrációs táborokat pedig büntetőtáboroknak nevezte.
Haider pártja a szavazatok 42 százalékát szerezte meg Karintiában a hétvégi választáson, és ezzel a legnagyobb frakciót mondhatja magáénak a tartomány parlamentjében. A bajor Süddeutsche Zeitung szerint a Szabadságpárt győzelme nem csak új viszonyokat teremtett Ausztria legdélibb tartományában, hanem szövetségi politikájában is jelentős mértékben felkavarta az állóvizet. Ezzel vége szakadt a fél évszázados szociáldemokrata hegemóniának. Most a két konkurens párt, a szocialista SPÖ és a katolikus ÖVP fontos döntés előtt állnak: vagy Haidert választják Karintia tartományfőnökének és ezzel egy szélsőjobboldali politikust legitimálnak, vagy ha ezt nem teszik, akkor az a veszély áll fönn, hogy Haider mint üldözött mártír lép fel az őszi parlamenti választásokon.
A Frankfurter Rundschau azt a tényt emelte ki, hogy Haider pártjának feltűnően halk választási kampányában csupán egyetlen állandó ígéret szerepelt, amely viszont a lappangó idegengyűlöletet szolgálta. A Szabadságpárt elsősorban a bevándorlás-ellenes politikája miatt szerezhetett ilyen nagy támogatást, mert az országban az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a munkanélküliek száma. Haider kampányában meg is ígérte, ha újra elnyeri a karintiai kormányzóságot, akkor nem fognak támogatást kapni azok a vállalatok, amelyek több mint 20 külföldit foglalkoztatnak. (Haider egyébként egyik nyilatkozatában azt is állította, hogy országában a legtöbb bűncselekményért a külföldiek a felelősek.)
A népszerű jobbos, Jörg Haider győzelme megrengette Ausztria politikai tájképét - írja a Die Welt című német napilap. A lap szerint a diadalt elősegítette, hogy az osztrák választópolgárok elégedetlenek a kormánykoalíció öntelt képviselőivel, valamint emlékeztetett rá, hogy már 13 éve szociál- és kereszténydemokraták osztoznak az országon.
A francia szélsőjobboldal egyik vezetője, a Le Pen pártjából nemrég kiszakadt Bruno Mégret már hétfőn gratulált Haidernek. A francia Nemzeti Front-Nemzeti Mozgalom vezetője kifejezte reményét írott nyilatkozatában, hogy az osztrák szabadságpártiak tartományi győzelme Európa-szerte lendületet ad a szélsőjobboldali, illetve ahogyan ő fogalmazott „hazafias” mozgalmaknak.