Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Hiány tőkekivonással

Jelentős mennyiségű állampapírt értékesítettek a külföldi befektetők, miután a Pénzügyminisztérium (PM) közrebocsátotta a januári folyó fizetési mérleg hiányának nagyságát. A váratlan mértékű hiány is befolyásolta a BUX-index e heti, közel 5 százalékos visszaesését. A pénzügyi tárca meggyőződése az, hogy nincsen szükség „Chikán-csomagra”, azaz a korábbi Bokros-csomag mintájául szolgáló kormányzati beavatkozásra.

A központi költségvetés januári, 59 milliárd forintos hiánya az egész évre tervezett negatívum 15,5 százalékát teszi ki. A hiány február végére eléri a 117 milliárd forintot, az első negyedévben pedig 200 milliárd körül alakul. Borókai Gábor kormányszóvivő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány nem látja rendellenesnek hiánya mértékét. Az ok abban keresendő, hogy a tervezettnél magasabb volt a bérkiáramlás, illetve a vártnál magasabb volt a fogyasztás. Közrejátszik még ebben az is, hogy megnyíltak a lengyel és a cseh piacok a külföldi tőke előtt, és ez érezhető tőkeáramlással jár. Mint Borókai hangsúlyozta, nincs szükség gazdasági irányváltásra, de a szigorú fiskális politika viszont indokolt.
Thuma József, a PM helyettes államtitkára elismerte, hogy az államkötvényeknél ingadozás figyelhető meg, de kijelentette, hogy nem lát olyan tendenciát, hogy a külföldiek kivonulnának a magyar kötvénypiacról. Külföldi pénzügyi szakemberek ezzel szemben a magyar állampapírokat a vételre való buzdítás helyett leértékelték, és eladásra javasolt kategóriába helyezték át. Ez azt jelenti, hogy a külföldi befektetőknek azt javasolják, hogy értékesítsék az állampapírokat. Megfigyelők szerint a nyári tőzsdekrach óta tartó eladási kedv nem csak a hazai kötvénypiacot, hanem egész térségünket érinti.
Ennek a tendenciának nem kedvezett a folyó fizetési mérleg hiányának kommentálása sem. A külföldi befektetők túlzottan magabiztosnak vélik a kormány hozzáállását, ugyanis megnyugtatásképpen a folyamatok kellő indoklását, illetve a kivezető út megjelölését várták. A kedvezőtlen tőkekivonulás folyamata várhatóan a jövő héten is folytatódik, és nem kizárt, hogy a BUX 5500-5800 pontig zuhan.
Richter Sándor, a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézetének (WIIW) kutatója a közép-kelet-európai térségre vonatkozó kétéves előrejelzésében kifejtette, hogy a magyar kormánynak el kell gondolkodnia arról, hogyan kezelje a „profithazautazási” hullámot. A tavaly elkezdődő tőkekivonás mértéke nem aggasztó: az elmúlt tíz évben a külföldiek által mintegy 19 milliárd dollárnak „csupán” 3-4 százaléka távozott. De a tavalyi nyereségkivonást figyelmeztetésnek kell felfogni, mert a jelek szerint a külgazdasági egyensúly szempontjából a tőkekivonás meglódulása sebezhetővé teszi a magyar gazdaságot - állította Richter. A kutató szerint mindennek megvan az ára: a működő tőke hozzájárult a gazdasági szerkezetátalakuláshoz, beindította és indukálja a növekedést. Több év után nem kell azon csodálkozni, ha kivonják a profit egy részét. Meggyőződése azonban, hogy az idén is a külföldi tulajdonú vállalatok adják a növekedés motorját, és a hazai beszállítói kör is erősödik.
Bod Péter Ákos, a kormányfő gazdasági tanácsadója nem lát elegendő okot az aggodalomra a fizetési mérleg hiánya miatt. A washingtoni magyar nagykövetségen rendezett gazdasági vitafórumon elmondta, hogy továbbra is szükség van a növekedésorientált gazdaságpolitikára, és a növekedés fellendülési szakaszában nem természetellenes az importmeglódulás az export kárára. A Deutsche Bank elemző csoportja azonban úgy látja, hogy az ingataggá váló egyensúly kormányzati lépéseket válthat ki - adta közre a Reuters. Elképzelhetőnek tartanak egy kamatcsökkentést, és a fogyasztáskorlátozás eszközének bevetését is nyáron, ellenkező esetben a hiány 3,2 milliárd forintig is emelkedhet az év végére.