Vissza a tartalomjegyzékhez

KIRÁLY SÁNDOR
Bérelj Mercedest egy Volkswagen áráért

Megnyerő reklám, offenzív árpolitika - többek között ezek is hozzájárulnak a német Sixt AG. sikeres piaci térnyeréséhez. 1998. február 1-étől hazánkban is megkezdte működését a 87 éves hagyományokkal rendelkező cég, melynek fő profilja az autókölcsönzés, de tervei közt szerepel vállalatok autóflottáinak menedzselése és utólízingelése is.

A céget Martin Sixt alapította 1912-ben hét Mercedesszel. 1937-ben a náci párt lefoglalta a gépkocsiállományt, de két autót sikerült eldugniuk egy tanyán. Ez lett a háború utáni újrakezdés alapja, és azóta töretlen a vállalat fejlődése. Jelenleg 26 országban vannak piacon, éves forgalmuk 4,4 milliárd német márka - figyelembe véve az 1300 fős alkalmazotti gárdát ez nem kis teljesítmény. Hazai képviseletüket a BMW-ket, a SAAB-okat, Rovereket és Land Rover-eket forgalmazó Wallis Motor Kft. látja el, közös vonás bennük, hogy mindkét cég magánkézben van.
Az autókölcsönző iparágban Németország az USA után a világon az előkelő második helyet mondhatja magáénak. A hazájában piacvezető Sixt nem kisebb konkurenseknél népszerűbb, mint a Hertz, az Avis, az Alamo National, az Europcar, vagy a Budget. Magyarországon ebben az évben 10 százalékos részesedés a céljuk, de 2002-re már piacvezetők akarnak lenni. Önbizalmukat igazolja, hogy a szomszédos Ausztriában ezt három év alatt érték el. Autóflottájuk átlag életkora 6 hónap, de a legidősebb sem haladhatja meg az egy évet, ekkor bekerül használtautó-kereskedésükbe - ide vásárlás miatt érdemes lesz benézni! Két éven belül minden gépkocsijuk fel lesz szerelve az úticél megtalálását megkönnyítő navigációs rendszerrel. A világon egyedülálló a teljesen automata bérlési szisztémájú „car-express”. A bérlőnek nincs más dolga, mint hogy hitelkártyáját berakja egy Sixt automatába, kiválassza az autótípust, a bérlés helyét és időtartamát - egy percen belül nyomtatott szerződéssel távozhat, majd a bérlés helyén a kulcsszéfből egy kódszám beütése után veheti ki az indítókulcsot. A Wallis Motor Kft. által forgalmazott típusokon kívül bérelhetőek még Citroën személygépkocsik és haszongépjárművek is. Tevékenységüket négy helyen indítják meg: a Hilton és a Kempinski szállodákban, a Wallis Motor Kft. XIII. kerületi központjában, valamint Ferihegyen. Klienseik itt bónusz kilométereket kapnak a légitársaságnál. Alexander Bernecker úr, a Sixt nemzetközi terjeszkedéséért felelős igazgató árakat nem említett, csak egyet ígért, hogy a legolcsóbbak lesznek.