Vissza a tartalomjegyzékhez

BURIK GÉZA
A vándorló terrorista

Tavaly ősszel komoly nemzetközi botrányt okozott az, hogy a Kurd Munkapárt (PKK) száműzetésben élő török állampolgárságú vezére Abdullah Öcalan Rómában kívánt letelepedni. Ankara azon nyomban kiadatását kérte a római hatóságoktól. Bár ezt megtagadták az olasz hatóságok - sőt még le sem tartóztatták, annak ellenére sem, hogy a német rendőrség elfogatóparancsot adott ki ellene egy gyilkosság miatt - mégis néhány hét múlva útjára bocsátották. Az idei év első heteiben a PKK több merényletet próbált végrehajtani, többek között a Baku és Ceyhan között húzódó kőolajvezeték-rendszer ellen. Egyes hírek szerint Öcalan a Dél-Afrikai Köztársaság római nagykövetségén bevándorló vízumot próbált szerezni.
Január 31-én Bülent Ecevit török miniszterelnök bejelentette, hogy tudomása szerint Öcalan megint Olaszországban tartózkodik, sőt talán el sem hagyta az országot. Az olasz hatóságok azonnal cáfolták ezt a közlést. Sajtóvélemények szerint Ecevit kijelentésével a nyulat akarták kiugratni a bokorból.
Hirtelen megsokasodtak a híresztelések: Öcalan Athénban tartózkodik, más hírforrások pedig arról számoltak be, hogy Öcalan bebocsátást kért Hollandiába, Görögországba és Svájcba, de mindenhonnan elutasító választ kapott. Tizenkét órával később pedig Kis-Jugoszláviába kívánt belépni. A török külügyminisztérium ezt követően behívatta Jugoszlávia, Belgium, és Norvégia nagyköveteit és emlékeztette őket arra, hogy Öcalan terroristavezér és bűneiért Törökországban kell bíróság előtt felelnie. Az ankarai külügyminisztérium arra szólította fel az európai országokat, hogy Öcalant, amennyiben területükre teszi a lábát, tartóztassák le.