Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
OECD: jó kilátások

Alapvetően biztatóak a magyar gazdaság kilátásai, de továbbra is szükség van a szigorú költségvetési és pénzügypolitikára - áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb országjelentésében.

A tanulmány szerint a gazdaság kilátásai jók, az idén és jövőre egyaránt 4 százalékos GDP-növekedésre lehet számítani. A napokban közreadott országjelentés fő üzenete az, hogy a gyorsan változó és nehezen kiszámítható globális pénzpiaci környezetben a folyó fizetési mérleg hiányának alakulása szempontjából kiemelten fontos hangsúlyt helyezni a megfontolt, inflációellenes, józan bérpolitikára.
Az OECD szerint hazánknak olyan kamatpolitikát kell folytatnia, amelynek révén elkerülhető a spekulatív tőke túlzott beáramlása, illetve a lakossági keresletnek a megengedettnél nagyobb arányú növekedése. Az elmúlt időszak tőkemozgása után pozitív elmozdulást mutat a jelentés, amely szerint az OECD-tagországok kifejezik: nem szabad egy kalap alá vonni a közép-kelet-európai országokat, hanem körültekintőbben kell kezelni őket, az egyes országok adottságaira, sajátosságaira tekintettel kell lenni.