Vissza a tartalomjegyzékhez


Démonűzés a katolikus egyházban

Napjaink valóságához igazította a katolikus egyház az ördögűzés közel 400 éve változatlan szabályait. A „De Exorcismis et supplicationibus quibusdam” (Mindenféle ördögűzésekről és könyörgésekről) című 90 oldalas kézikönyv, amelyet most mutatott be a Vatikánban Jorge Arturo Medina Estevez bíboros, az Hittani Kongregáció prefektusa, rendkívüli óvatosságot, diszkréciót és - az egyház történetében első ízben - a pszichiátriával való együttműködést tanácsol.

A dokumentum éberségre inti a keresztényeket, mert „ellenségük az Ördög, ordító oroszlánként jár körbe, lesve az alkalmat, hogy felfalhassa őket. Jóllehet az Isten által neki megszabott korlátokat át nem lépheti, mindazonáltal egyes keresztényeket hatalmába keríthet.” Medina Estevez bíboros szerint kevés a démon által megszállt ember a világban, de bárkit, akár gyermekeket is megkörnyékezhet a sátán egy egyszerű füllentéssel kezdve.
Nem is annyira látványos megjelenések révén, mint inkább azzal van jelen, hogy megpróbálja elhitetni, nem is létezik - mondta a kardinális, aki szerint Belzebub azáltal csapja be az embereket, hogy elhiteti velük, a boldogság forrása a pénz, a hatalom, a testi bujaság, vagy hogy nincs szükségük Istenre, üdvözülésre. A döntést a rítus felelevenítéséről az is indokolta, hogy az ezredforduló közeledtével megnövekedett a sátáni kultuszok, jövendőmondás, kártyajóslás, mágia és boszorkányság jelenléte a világon.
Az V. Pál által 1614-ben rögzített kódex 21 előírást tartalmaz, közte imákat, a feszület és a szenteltvíz használatát. Az ördögűzést végző püspöknek vagy az általa felhatalmazott papnak jobb kezét a sátán által megszállt személy fölé kell tartania, stólája két szélét a nyakához kell támasztania, és többször el kell mondania az „ex cruciem domini” szavakat.
Az ördögűzés új vatikáni szabályzata számot vet a tudományos lélekgyógyászat felismeréseivel, és rendkívüli óvatosságra inti az exorcizmus művelőit, nehogy az ördög általi megszállottsággal tévesszenek össze közönséges pszichiátriai eseteket.
Azok, akikbe valóban démon fészkelte be magát, egyebek közt arról ismerhetők fel a II. János Pál pápa által 1998. október 1-jén aláírt dokumentum szerint, hogy „ismeretlen nyelven beszélnek”, távoli vagy homályos dolgokat művelnek, a koruktól vagy egészségi állapotuktól kirívóan eltérő fizikai erőt mutatnak, de árulkodó jel az is, ha „engesztelhetetlen gyűlöletet tanúsítanak Isten iránt, a Madonna, a feszület vagy a szentképek iránt”.
Mindez sem elegendő bizonyíték azonban, ezért okvetlenül pszichiátriai szakemberrel való konzultációt javasol a kézikönyv az ördögűzés szertartásának végrehajtása előtt. Az ördögűzést végző személy soha nem járhat el annak teljes „erkölcsi bizonyossága” nélkül, hogy valóban démonnal áll szemben, s kétes esetekben vizsgálat vagy szakértői vélemény szükséges.
A korszerűsített szabályzat a VI. Pál pápa által elindított liturgiai reform eredménye. A latin nyelvű kézikönyv lefordítása a nemzeti egyházak püspöki karának feladata lesz. (MTI-Daily Telegraph)