Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN
Csendőrök gyűjtöttek egy tolvajnak

Egy tolvajlásból élő, 50 éves nő története annyira meghatotta a szicíliai Acireale csendőreit, hogy gyűjtést rendeztek megsegítésére. Lapjelentések szerint az asszonyt tetten érték egy szupermarketben, amint éppen két rúd szalámit tüntetett el a kézitáskájában. A carabinierik annak rendje és módja szerint előállították a tolvajt, aki az őrszobán könnyek között mesélte el - a valóságnak nem egészen megfelelő - élettörténetét. A rend őrei utánajártak a dolognak, és megállapították, hogy az asszony „rendkívüli szegénységben” él idős édesanyjával - mindössze havi 500 ezer líra nyugdíjból kell kijönniük. A jószívű csendőrök erre gyűjtést rendeztek, és a befolyt 50 ezer lírát átadták a két asszonynak a legszükségesebbek fedezésére. „Gyakran találkozunk ilyen esetekkel. Sajnos, nem sokat tehetünk, ez a szociális gondozás feladata lenne” - idézte Giovanni Serra csendőrt a dpa hírügynökség. (MTI)


Postafordultával

Ezúttal lassan fordult a posta Lexingtonban. Amikor Victor Johnson eltörte a lábát, családja jobbulást kívánt neki egy üdvözlőlapon, mint ahogy az lenni szokott. Szerencsére gyorsabban állt helyre, mielőtt még a lap megérkezett volna. A jókedvre derítő képeslapot ugyanis Auburnből (Washington állam) 1961 októberében postázták, amit Johnson csupáncsak 38 éves késéssel kapott meg a múlt hónapban. Johnson egyébként nem volt felháborodva a késésen, sőt ennyi idő után is méltányolja szerettei figyelmességét. A helyiség postamestere vette észre a levelet, s azonnal értesítette a lexingtoni postafelügyelőt, hogy kibányászott egy lapot 1961-ből, és elküldte neki. A postafelügyelő pedig eljuttatta a lapot jogos tulajdonosának. Azonban eddig még nem sikerült kideríteni, miért késett ennyit - ezt egyelőre homály fedi. (USA Today)


Buták a focisták?

Valahányszor egy futballista lefejel egy labdát, azt „néhány szürke agysejt” árán teszi - nyilatkozta a holland neurológus, Erik Matser, a német Apotheker Umschau folyóiratban. A tudós, aki tanulmányozta a hivatásos focistákat és intellektuális teljesítményüket, arra a következtetésre jutott, hogy a játékosok átlagban rosszabb eredményeket érnek el, mint a többi hivatásos sportoló, az emlékezőtehetséget, a térbeli képzelőerőt és a tervezési kapacitást felmérő tesztek során. A neurológus ennek okát a hivatásos futballista által egy évadban elvégzett mintegy ezerötszáz fejelésben látja. Minden egyes fejes ütés - a bokszolókéhoz hasonlítható - sokkolja az agyat. Ebből azt a következtetést vonta le, hogy a vizsgálat során kimutatott csökkent agyi képesség a fejeseknek tudható be. (Le Monde)


Veszélyesek Újdelhi utcái

Életveszélyes nyílások tarkítják az utcákat az indiai fővárosban, mivel egyre nagyobb számban lopják a csatornafedeleket. A Times of India jelentése idézte a városi közigazgatás szóvivőjét, aki szerint egyre több gyalogos zuhan 12 méter mély csatornanyílásokba Újdelhiben, ami főleg gyermekek számára lehet végzetes. Sötétben a nyílások alig láthatók. Különösen az esős napok veszélyesek, amikor a telített csatornákból visszafelé folyik a víz, és láthatatlanná válik a fedetlen nyílás. A csatornafedeleket pedig gyorsabb ütemben lopják, mint ahogyan pótolni tudnák őket. Újdelhi utcáinak 156 ezer csatornafedelének 40 százaléka fémből készült. Ezeket előszeretettel lopják el, hogy beolvasztás után eladják a tolvajok. (MTI)