Vissza a tartalomjegyzékhez

KALMÁR MÓNIKA
Jobb, ha nem tudod, kislányom

A Miniszterelnöki Hivatal meghívására érkezett Magyarországra az a 92 kárpátaljai gyerek, akik január 4. és 19. között a balatonvilágosi Club Aligában tölthetik a - náluk amúgy nem erre az időszakra eső - iskolai szünetet.


A kárpátaljai gyerekek az Országházban   Fotó: MTI

A közel száz diák Beregszász járásból érkezett, többnyire nagyon szegény falvakból, melyeket a közelmúltban az árvíz is jelentősen megkárosított. Az iskolák elsősorban olyan gyermekeket választottak ki, akik csonka családban élnek.
A gyerekek megérkezésük percétől kezdve élvezik, hogy eljöhettek „magyarba”. Gyönyörködtek Budapestben, meglepte őket a húszfokos meleg a szálláson, s főleg, hogy a szoba reggelre sem hűl ki - náluk ugyanis, miután kialszik éjjel a kályha, a szoba hőmérséklete gyakran 5-6 fokra süllyed.
Jelenlétük mozgósította a falut, többen jelentkeztek egy-két gyermekért, hogy ha lehet, elvinnék őket pár napra. Aztán fürdőruha-gyűjtésre is sor került, a gyerekek többsége ugyanis nem készült fel arra, hogy a Club Aligában uszoda is várja majd őket. Kállay Miklós vezérigazgató-helyettes lapunknak elmondta, hogy eddig bárhonnan kértek segítséget a gyermekek érdekében, senki nem mondott nemet. A keszthelyi önkormányzat közbenjárásával, a Helikon Kastélymúzeum gesztusa révén január 9-én a keszthelyi kastélyt tekinthették meg a diákok, magától értedődően belépődíj nélkül, ahol a fiúk nagy részét természetesen a fegyvergyűjtemény ejtette a leginkább rabul.
A tizedikes Viktor Fedinisinec mégis nehezen jut szóhoz. Kérdésünkre azért elmondja, nagyon jól érzi magát, nagyon szép minden, és nagyon meleg van a szálláson. És az is jó, hogy van tévé, meg fürdőszoba, és „minden olyan jól egybe van”. Amikor azonban az árvízről kérdezzük, az arca hirtelen borúsra vált.
- Az nagyon rossz volt - mondja. - Este volt, és lassan jött a víz felfele… Aztán bejött a házba is, és vitt ki mindent. Elvitte a ruháinkat, meg az ilyen könnyebb dolgokat. Mindenki amit tudott, azt mentett.
- Nektek mit sikerült megmentenetek?
- Egypár ruhát… Ilyen fontosabb dolgokat…
A hatodikos Lőcsei Andrea szerencsésebb volt - az árvíz sújtotta területtől távolabb, a nagymamájánál töltötte a kritikus napokat. Hogy otthon valójában mi történt, azt az anyukája nem mondta el neki, csak annyit: „jobb, ha nem tudod, kislányom“…