Vissza a tartalomjegyzékhez

NAGY ANDREA
Méltó módon szülni és születni

A szülés körüli időszak meghatározó jelentőségű a szülők és a gyermek életében, hatása egy életre szól. A szülés-születés élménye egyedi és megismételhetetlen. A gyermek születése fájdalmat és gyönyört, félelmet és csodát rejthet magában, minden asszony számára másképpen. A szülés élményét számtalan körülmény befolyásolja, az emlékektől a kulturális hatásokon át a tárgyi és személyi feltételekig.

Magyarországon a szülészeti ellátás igen sokszínű, ma már minden anya élhet a lehetőséggel, hogy saját igényeinek megfelelően válassza meg, mely intézményben és ki segítse világra gyermekét. Ezt a választást szeretné megkönnyíteni a Születéskalauz 1999, mely a MÚOSZ Egészségügyi, Szociálpolitikai és Társadalombiztosítási Szakosztálya, valamint a Mérce Egyesület közös tanácskozásán került bemutatásra, Gógl Árpád egészségügyi miniszter részvételével.
A Mérce Egyesület másfél éves kutatómunkájának eredményeként megszületett könyv rendkívül fontos kiadvány mind a gyermeket váró vagy tervező családok, mind az egészségügyi dolgozók számára. A kalauz részletes képet ad a magyarországi szülészeti intézmények szolgáltatásairól, a szüléssel kapcsolatos pszichológiai, jogi, szociológiai és gyermekgyógyászati kérdésekről, a várandóság alatti és a szülés körüli pszichés változásokról, testi és lelki jelenségek összefüggéseiről és az anya-gyermek kapcsolat egyes kérdéseiről.
Sződy Judit , a Születéskalauz szerkesztője jogi vonatkozásban külön kiemelte a könyv jelentőségét, tekintve, hogy az tartalmazza az egészségügyi törvények azon részét, amely a szülészeti ellátásban részesülő családokra vonatkozik. Hazánkban ez az első ilyen jellegű kiadvány, de más országokban már sok-sok éve működnek szüléssel, születéssel foglalkozó civil szervezetek, melyek többek között az asszonyok tájékoztatását is feladatuknak tartják.
A Mérce Egyesület 1997-ben jött létre, tagjai főleg humán szolgáltatásokat nyújtó területek szakemberei. Dr. Büki György, a Mérce Egyesület elnöke továbbra is az egyesület fontos célkitűzésének tekinti, hogy bátorítsák a „fogyasztók” és a „szolgáltatók” közötti párbeszédet. Elmondása szerint a kiadvány jelentőségét az is növeli, hogy új kompetenciahatárokat jelöl ki Magyarországon azáltal, hogy a szülő nők megismerhetik belőle jogaikat és különböző igényeikkel kapcsolatos lehetőségeiket. Kiadványuk elkészítésében kétezer anya segítette őket, megosztva tapasztalataikat életük egyedülálló élményéről, gyermekük születéséről. Az édesanyák tesztek kitöltésével, levelek beküldésével értékelték a kórházak szülészeti osztályai által nyújtott szolgáltatásokat. Az egész kezdeményezés egyébként még a Népjóléti Minisztérium támogatásával indult.
A rendezvényen Arany Gólya-díjat kapott a bonyhádi kórház szülészeti osztálya és a MÁV-Kórház.