Vissza a tartalomjegyzékhez

KAPSZA ÁGNES
A Sárkány lehelete

Sárkányok pedig nincsenek. Vagy talán mégis? Lehet, hogy nem a Loch Ness-i szörny volt az utolsó példány? A most felnövekvő generáció mintha hozzá lenne szoktatva a jelenlétükhöz. Egyre több szó esik „özönvíz előtti” őshüllőkről, a triceratopsoktól a tyrannosaurusokig. A gyerekek kedvencei az aprócska dino-figurák, sőt időnként még a felnőttek is eljátszanak a kihalt őslények feltámasztásának gondolatával - elég, ha a Jurassic Park című filmre gondolunk. A nyugati világ sárkány utáni éhségét úgy tűnik, most éppen egy Keletről érkező példány igyekszik betölteni - ha nem is testi, de szellemi mivoltában.

A kínaiak úgy tartották, hogy minden domb vagy hegy alatt lakik egy zöld sárkány vagy egy fehér tigris. A zöld sárkány lehelete, a „csi” szerintük nemcsak negatív lehet. A kínai lakberendezés nem kevesebbet tűz ki célul, mint hogy biztosítsa a pozitív „csi” áramlását, aminek alapja, hogy a „sárkány lehelete” jól érezze magát a lakásban. Természetesen a negatív „csi”-t igyekszik kizárni, ami azt jelenti, hogy úgy helyezik el a házat, a kaput, az egyes helyiségeket, sőt még a tárgyakat is, hogy az ne bosszantsa fel a sárkányt. Épp ellenkezőleg: ha betér a hajlékba, kellemesnek találja, és marasztalt vendégként minél tovább árassza kellemesebbik leheletét a ház lakóira.
A kínai lakberendezés, a Feng Shui így tulajdonképpen a „sárkányszelídítés” módszereként is felfogható. A név jelentése: szél és víz. A korábbi elnevezés, a Ham Yu a menny és a föld közötti kapcsolatteremtési kísérletre utalt. A Feng Shui eredete nem kisebb személyiség, mint egy valóságos kínai császár, Wu nevéhez fűződik. A legenda szerint a Sárga-folyó partján, az öntözési munkálatok ellenőrzése közben a császár egy hatalmas teknőcre bukkant, ami nemcsak azért nyűgözte le, mert a teknőcök páncélja alatt - ahogy ők tartották - maga az istenség lakott, hanem mert ennek a teknőcnek különleges volt a páncélja: egy mágikus alakzatot formázott. Ez az alakzat lényegében kilenc részre osztható. A kilenc részben helyet kapó fogalmak az emberi élet olyan alapvető területeire utalnak - mint például a hírnév, a gazdagság, a tudás vagy a család -, amelyek közül legalább néhányra minden ember vágyik. A mágikus alakzat a Feng Shuiban Bagua néven jelenik meg. Ezt a formát kell aztán a lakás, illetve az egyes szobák alaprajzára helyezni, ami kijelöli a fogalmaknak megfelelő helyeket. Így például eshet a nappalink a hírnév területére, a hálószobára pedig mondjuk a család.
A teknőc páncélján található alakzat egyébként nemcsak a Feng Shui alapja lett, hanem a kínai számmisztikáé és asztrológiáé is, olyannyira, hogy ez a három azóta is gyakorlatilag szétválaszthatatlanul összetartozik. A Feng Shui is a kínai asztrológia öt elemét használja (víz, fa, tűz, föld, fém), melyeket egyébként a sárkány leheletének öt megjelenési formájaként tartanak számon. Ehhez kapcsolódik egy évszázadok hosszú során kialakult szimbólumrendszer, amely az elemeket geometrikus formák, anyagok, színek, állatok, évszakok, tulajdonságok jelképrendszeréhez köti. Nem elég azonban mindezt megismernünk, ha a Feng Shui szerint akarjuk berendezni a lakásunkat. Kínai horoszkóp készítése nélkül nem foghatunk az átalakításhoz, ez határozza meg ugyanis, hogy miképpen tájoljuk az úgynevezett trigramokat (horoszkóp), ami hozzá tartozik a Bagua használatához. A dolgot tovább bonyolítja, ha a házban több személy is él. Amennyiben ugyanis nem egy évben és egy napon születtek, a tájolás mindenkinek másként kedvező.
Vitathatatlan tény, hogy a Feng Shui és a nyugati világban kialakult lakberendezés között számos párhuzam fedezhető fel. Ilyen többek között a kényelemre, összhangra, az egyensúlyra való törekvés. Ezek nálunk is a kellemes környezet megteremtésének irányelvei. A térrendezést, illetve a helyiségek kapcsolatát illetően is sok a rokon gondolat, mint például az intim szférának a nappali zónától való elkülönítése. A színek használatában sem nagy az eltérés: élettani és lélektani hatásukat vizsgáló szakemberek Nyugaton is a kínaiakéhoz hasonló következtetésekre jutottak. Ezek mellett a sok természetes és mesterséges fény, a rendszeretet, a tágas belépők, a funkciók paravánnal történő elválasztása, sőt még a növények és a kedvenc háziállatok jelenléte is mind-mind rokonszenvre találhat kultúránkban.
A Feng Shui azonban nem pusztán lakberendezés vagy egyfajta kellemes környezet létrehozása. Az egyik könyv írója nem kevesebbet ígér, mint hogy a Feng Shui segítségével „minden baj orvosolható”. A korábban említett teknőc páncélja alatt tartózkodó istenség, úgy tűnik, a Bagua-térkép körültekintő használata során szabadítja fel energiáit. Aki pénzt, sikert vagy netalán élettársat szeretne, megszerzéséért ezentúl nem kell jövendőmondóhoz vagy boszorkányhoz fordulnia - mágikus praktikáit ő maga is elintézheti otthonában. Elég, ha lakása alaprajzára helyezi a Bágua-térképet, az életének nehezebb területeit jelképező helyekre megfelelő tárgyakat tesz, na és persze erősen hisz. Az eredmény nem maradhat el, bár természetesen a sárkány leheletének kíséretében érkezik, amivel ezentúl - ha akarja, ha nem - együtt kell élnie. Ugyanis a dolog visszafelé is hat. Például az adott területeken levő rendetlenség nehézségeket vetít előre: megjósolhat házassági problémákat, anyagi nehézségeket, viszályt és így tovább. Ehhez társul még az egyéni trigram, amely nyolcféle tájolás lehetőségét jelenti személyenként. A fogalom is nyolcféle, amelyek a tájolás folytán a helyükre kerülnek. Ezek közül mindössze négynek van pozitív tartalma, a másik négy negatív. Ennek megfelelően a halál, a sorscsapás, a hat mérgezett nyíl és az öt kísértet is helyet kell kapjon otthonunkban. Az utóbbiak káros hatásait úgy enyhíthetnénk, ha a jelzett területekre nem a nappalink vagy a hálószobánk, hanem valamilyen mellékhelyiség kerülne. Ez azonban még új ház esetén sem tűnik száz százalékig megvalósíthatónak, még akkor sem, ha a szokottnál több WC-t tervezünk a lakásba. A 101 Feng Shui tipp című könyv szerzője maga is beismeri, hogy a Feng Shui elvei szerint épült, tökéletes házat még ő sem látott. Így aztán maradnak az ellenszerek: a kristálygömbök, tükrök, kettős bambuszfurulyák, különféle anyagokból készült szélcsengők, melyeknek bevetésével többé-kevésbé enyhíthetjük a káros hatásokat.
A Feng Shui tehát mindenre kínál megoldást, és úgy tűnik, mintha semmit sem hagyna ki a számításból. Egy apróság azért feledésbe merült: mi van a fehér tigrissel? Az ő lehelete mintha nem kapna teret a Feng Shui elvei szerint berendezett lakásokban.