Vissza a tartalomjegyzékhez

MAGYARY FERENC
Halálra ítélt tornaegylet

Az Ifjúsági és Sportminisztérium sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ezentúl nem kap állami támogatást az Újpesti Torna Egylet. Dénes Ferenc helyettes államtitkár szerint a kormány koncepciója az, hogy a sportot piaci alapokra helyezik, így egyetlen sportklub sem kap az államtól támogatást, csak a sportági szövetségeken keresztül.
Szabó Bence azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az FTC és a Kispest állami pénzekből él. Ugyanis a Fradi a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 600 milliós, a Kispest a Honvédelmi Minisztérium 120 milliós támogatását élvezi.
A minisztériumi döntés indoklásában szerepel, hogy a döntéshozók tisztában vannak azzal: ez az intézkedés végveszélybe sodorta a klubot, ezért a válságkezelő program 30 milliót juttat a bajok orvoslására.
Derce Tamás újpesti polgármester szerint a minisztérium előbb létrehozta a válságot, azután kezeli. Szerinte ez a klub halálos ítéletét jelenti.
Szabó Bence szerint a klubnak eddig lehetősége sem volt a gazdálkodásra, mert a létesítményeket a Belügyminisztérium kezelte. Derce szerint az állam elvette a stadiont, lelakta, most pedig szélnek ereszti az egyesületet. Ez vonatkozik a jelenlegi vezetésre is, amely az akkori jogutódja. Múlt nyáron ugyanis ez a politikai vezetés akadályozta meg azt a beruházást, amely segítette volna a klub talpra állását az önkormányzat részvételével.
A klub elnöksége nyilatkozatban kéri a sportminisztert, hogy a 48 olimpiai aranyat szerzett klubot tekintsék nemzeti kincsnek.
A hirtelen nyilvánosságra hozott döntés (a klub és a polgármester is csak a sajtótájékoztatón értesült róla) azt is jelenti, hogy az egyesület fel sem tudott készülni a váltásra. Már edzőket kénytelenek elbocsátani, sportolók pedig a járandóság reménye nélkül más klubokba igazolnak. Végveszélybe került többek között az olimpiai és világbajnokokat adó vívószakosztály, és az elmúlt évtized világszerte legsikeresebb újpesti vízilabda-szakosztálya. A birkózószakosztályt a sportági szakszövetség nem támogatja, így kénytelen a Csepelbe igazolni a vb-ezüstérmes Hirbik Csaba.