Vissza a tartalomjegyzékhez


A Toyota is beszáll a Forma 1-be

Okuda Hirosi, a Japán elsőszámú autógyárának számító Toyota elnöke csütörtökön bejelentette, hogy vállalata 2003-ban beszáll a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság küzdelmeibe.
Bár Okuda nem nyilatkozott az istálló létrehozására és üzemeltetésére elkülönített pénzek pontos összegéről, a helyi lapértesülések szerint több százmillió dolláros beruházásról van szó.
A Toyota-gyár autói jelenleg a ralley- és CART-világbajnokságon, valamint a Le Mans-i 24 órás megbízhatósági versenyen is szerepelnek, de a vállalat vezetősége úgy véli, hogy az európai fiatalokat, akik körében csökkent a Toyota autóinak népszerűsége, a Forma-1-en keresztül nyerhetik meg maguknak.
A Toyota Forma-1-es istállójának élére Okuda egy korábbi francia versenyzőt, André de Contanze-t nevezte ki, aki a Le Mans-i 24 órás versenyen aratott győzelmeivel szerzett elismerést pilótaként. A japán team központja Kölnben, a Toyota németországi központjában lesz.
„Úgy lépünk be a Forma-1 világába, hogy a győzelmet tűztük ki magunk elé célnak. Csapatunk meg fogja kapni azt a szükséges anyagi támogatást, ami arra kell, hogy leendő nagydíjgyőztes, világbajnok autót fejlesszen ki” - nyilatkozta a Toyota elnöke.
A Toyota a második japán autógyár lesz a Forma-1-es világbajnokságon, hiszen egy hónappal ezelőtt bejelentette visszatérését a rivális Honda, amely 1992-ben vonult ki a Forma-1-ből, ám 2000-ben újra versenybe száll. (MTI)