Vissza a tartalomjegyzékhez

BURIK GÉZA
Tart a mészárlás Koszovóban

Az egyre feszültebbé váló koszovói helyzetre való tekintettel a német légierő nyolc darab Tornádó típusú gépet irányított át az olaszországi Piacenzában lévő NATO-támaszpontra - közölte a bonni védelmi minisztérium. A német gépek a Tornádó típus különleges egységei közé tartoznak: felszerelésük segítségével képesek bemérni és azonosítani az ellenséges erők légvédelmi állásait, a fedélzetükön lévő Harm típusú rakétákkal pedig megsemmisíthetik azokat. A nyolc géppel mintegy 70 német katona repült Piacenzába, ahol immár 350 Bundeswehr-katona állomásozik. Scharping német védelmi miniszter kijelentette: még folynak az erőfeszítések a koszovói konfliktus elmérgesedésének megakadályozására. A NATO következő lépése annak függvénye, hogyan viselkedik Slobodan Milosevics jugoszláv elnök. „A cél egy békés, erőszakmentes megoldás a koszovói problémára. A nemzetközi közösség azonban egyetlen cselekvési lehetőséget sem zár ki. Sajnos, a helyzet roppant komoly” - tette hozzá Scharping.


A szerb belbiztonsági erők milicistái a dél-koszovói tömegmészárlás helyszínén, Racak faluban. Sorozatos erőszak    Fotó: MTI

A Balkán ezekben a napokban olyan pontja Európának, ahol nap mint nap sérülnek az emberi jogok, emberek halnak meg, családok szakadnak szét, és napról napra zavarosabb a helyzet. Január közepe óta véres harcok folynak a koszovói Racak faluban és környékén, ahol a szerb belbiztonsági erők megtorló akciója során több tucat albánt - helyi lakosokat - mészároltak le tisztázatlan körülmények között.
A NATO és az EBESZ nyomására létrejött törékeny tűzszünet eddig is csak névleges volt, ugyanis rendszeresek voltak a felek közötti tűzharcok, miközben mindkét fél erőgyűjtésre használta fel a téli időszakot. A Koszovói Felszabadítási Hadsereg - az UCK - az utóbbi hetekben növelni tudta népszerűségét a koszovói albán lakosság körében Ibrahim Rugova mérsékelt politikussal szemben.
Wesley Clark amerikai tábornok, a NATO európai haderőinek parancsnoka a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva az elmúlt héten még úgy vélte: Koszovóban mindkét fél a harcok közeli kiújulására készül, ugyanis nem érdekük a békés rendezés. Úgy vélekedett, hogy a harcok másfél-két hónap múlva törhetnek ki. Akkor még nem tudhatta, hogy már 24 óra múlva újra dúl a véres és kegyetlen háború Koszovóban.


Dél-koszovói albán kisgyerekek családjaikkal hazafelé tartanak, miután négy napot a szabad ég alatt, a falujuk közelében húzódó hegyekben töltöttek. Két tűz között     Fotó: MTI

A szerb biztonsági erők Koszovóban rendkívül veszélyes helyzetben vannak, mivel ellenséges terepen járőröznek, ezért sokan közülük orvlövészek áldozataivá válnak. Társaik sérüléseit, illetve halálát a szerbek büntető expedíciókkal, és esetenként mészárlásokkal torolják meg.
Ez történt a múlt héten pénteken is, mikor a koszovói Racak faluban az egyik társuk gyilkosát keresték. Az AP és az AFP hírügynökségek helyszíni beszámolói szerint súlyos összecsapások törtek ki a szerb belbiztonsági erők és az UCK fegyveresei között. Az újságírókat és a nemzetközi ellenőröket csak másnap engedték be a faluba. Az áldozatok száma mintegy 46 főre tehető, és életkoruk 18 és 65 év között van. Sokakat közülük megcsonkítottak. Többségüket a falu melleti dombra terelték, majd kivégezték őket, a többieket a falu különböző pontjain lőtték agyon: szabályos vérengzés történt.
Albániában a kirobbant harcok hírére azonnal a legmagasabb készültségi fokozatba helyezték a határőrséget és a hadsereget. Tiranában pedig tiltakozó jegyzéket adtak át Jugoszlávia ideiglenes ügyvivőjének, melyben visszautasították Belgrád vádjait, melyekben Tiranát a terrorizmus és a kábítószercsempészet támogatásával gyanúsították. Albán részről provokációnak minősítették Ivanisevics szerb külügyminiszter vádjait, szerintük Belgrád áll a vérontás hátterében. Eközben Ibrahim Rugova az érvényben lévő parancsra hivatkozva a NATO azonnali beavatkozását kérte a szerb erők ellen.