Vissza a tartalomjegyzékhez

HECHS LÁSZLÓ - Jeruzsálem
Hatalomátadásra készül Husszein

A zuhogó eső ellenére a jordán polgárok tömegei kitörő örömmel fogadták Husszein királyt, aki több mint féléves kemoterápiás kezelés után a héten tért vissza az Egyesült Államokból, ahol rákbetegségét gyógyíttatta. Ammánban egy-re erősödik az a feltételezés, hogy a király hamarosan dönt: ki örökli majd a trónt ha már nem tudja ellátni uralkodói feladatait.


Jasszer Arafat üdvözli a hazatérő jordán uralkodót. Generációváltás előtt a Közel-Kelet    

„A bátor király, aki legyőzte a betegséget, és most visszatér hozzánk, hogy uralkodjon felettünk”- ezt hirdette a színes felirat Ammán utcáin, amikor kedden este Husszein hazatért országába. Nehéz visszaadni azt az örömöt és izgalmat amellyel a királyt fogadták. Az emberek már kora hajnalban felkeltek, hogy kidíszítsék a várost. Énekeltek és táncoltak az utcákon, de a házak ablakai és a tetők is telve voltak ujjongó emberekkel. Petárdák robbantak, a tilalom ellenére lőfegyverekből a levegőbe lőttek. A repülőtérről a palotához vezető utakat a király portréi díszítették. Délután hármat ütött az óra, amikor a király - akit Izrael légterében két F-16-os típusú harci gép kísért - a maga vezette repülőgépen landolt az Ammán melletti katonai repülőtéren. Az uralkodó, miután köszönetet mondott „feljebbvalójának”, hogy hazatérését lehetővé tette, kilépett a gépből. Elegánsan szabott kék öltönyében, fején piros kefijjával leborult a bíbor szőnyegre és megcsókolta a hazai földet.
A tiszteletére felállított sátorban kétszáz meghívott vendég jelent meg. Közöttük a kuvaiti emír, Jasszer Arafat, Hasszán koronaherceg, a beduin törzsi vezetők, a kormány tagjai, valamint Oded Eran izraeli nagykövet. „Viszszatértem erőm teljében”- mondta a király mosolyogva, amikor sorra kezet fogott a meghívottakkal. A trónörökös testvérnek csak egy rövid ölelés jutott. A király arcán annak a minapi bejelentésnek a nyoma tükröződött, amely szerint amint hazatér, hamarosan Jordánia jövőjét érintő, sorsdöntő határozatot hoz. Mind többet hallani arról, hogy az uralkodó megváltoztatja korábbi döntését, amelyben Hasszánt jelölte ki utódjául. A gyanút fokozza, hogy a fogadáson Husszein öccsét, Hasszánt „királyi helyettesének” nevezte és nem trónörökösnek, mint korábban.
A királyi pár a rövid fogadás után egy fehér Mercedesbe szállt, hogy a palotába hajtasson. Sokan az eső ellenére kitartottak, virág és ének, fegyverek ropogása kísérte királyi útjukat.
Husszein ibn Talalra kemény és nehéz napok várnak. Előbb állnia kell a tiszteletlátogatások sorozatát, majd döntenie kell egy fontos kérdésben: ki örökli utána a trónt - Hasszán koronaherceg, vagy valamelyik fia. Az izraeli rádió már tudni is véli, hogy a 18 éves Hamza herceg a trón legesélyesebb várományosa. Emlékeztetnek rá, hogy maga Husszein sem volt idősebb, amikor a palesztinok által meggyilkolt Abdullah nagyapja helyébe a trónra lépett. A CNN azon kérdésére válaszolva, hogy megváltoztatja-e Hasszán státuszát, a király azt felelte: még gondolkodik, mert jó döntést kell hoznia. Elsődleges szempontja az ország stabilitásának megőrzése.
Izraelben figyelemmel kísérik a fejleményeket. Netanjahu kormányfő üzenetben köszöntötte a királyt, akivel hamarosan találkozni fog. Sok megbeszélnivalójuk lesz, hiszen Izraelnek nem kevésbé fontos a királyság stabilitása. Nem lehet tudni, mi várható május 4-én: ha az oslói folyamat összeomlik, akkor a Jordán Királyságra meghatározó szerep vár. A király tisztában van ezzel, ezért is fontos számára, hogy kit nevez ki utódjául.