Vissza a tartalomjegyzékhez

PÁTKAI MIHÁLY
Netanjahu nem enged

Bertie Ahern ír miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke megállapította: a közel-keleti békefolyamat „teljes mértékben leállt”, amióta Benjamin Netanjhanu izraeli miniszterelnök felfüggesztette az izraeli csapatkivonásokat - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. „A békefolyamat előrelépése érdekében nemzetközi lökésre van szükség, különösen az európaiak és az amerikaiak részéről.” Az szinte bizonyos, hogy az izraeli választások előtt nem lesz előrelépés a közel-keleti békefolyamatban.

Netanjahu izraeli kormányfő kijelentette, hogy Izrael akkor sem folytatja a Wye Plantation-i békemegállapodásban rögzített csapatkivonást Ciszjordániából, ha Jasszer Arafat palesztin vezető elhalasztja a független palesztin állam kikiáltását.
Ezzel egyidejűleg az Izraeli Munkapárt egyik vezetője megerősítette, hogy javaslatát elfogadva, az Európai Unió március elején nyilatkozatban fogja kérni Jasszer Arafatot a palesztin állam május 4-ére tervezett kikiáltásának elhalasztására. Joszi Beilin az izraeli közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában elmondta: javaslata értelmében Izrael hajlandó lesz elismerni a fegyvermentes palesztin államot anélkül, hogy meghatároznák határait és fővárosát, valamint kivonulni Ciszjordánia területének feléről. Cserébe azt kéri, hogy a palesztin államot 2000. január 1-jén kiáltsák ki.
Az önálló palesztin állam híveként ismert Beilin hozzátette, már egy éve munkálkodik a kikiáltás elhalasztása mellett, mivel meggyőződése, hogy ez véget vetne az oslói folyamatnak. Az AFP jelentése szerint az Európai Unió közel-keleti megbízottja, Miguel Ángel Moratinos ugyanakkor cáfolta, hogy az unió a palesztin állam kikiáltásának elhalasztását szorgalmazza.
Beilin javaslatát szerdán élesen bírálta Benjamin Netanjahu kormányfő pártja. A jobboldali Likud közleményében aláhúzta, hogy az indítvány megveti az önálló palesztin állam kikiáltásának alapjait a május 17-re tervezett izraeli választások utáni időszakban. Elfogadhatatlannak minősítette Beilin felvetését a Palesztin Hatóság is. Arafat szóvivője leszögezte, hogy a Wye Plantation-ben kötött megállapodás teljesítése, a határidők tiszteletben tartása és a május 4-i dátum komoly kérdések, ezekhez Netanjahu kormányának tartania kell magát.
Egy palesztin tisztviselő kijelentette, hogy Arafat hajlandó lenne lemondani a palesztin állam májusi kikiáltásáról abban az esetben, ha az Egyesült Államok ígéretet tenne arra, hogy elismeri a palesztinok jogát az önrendelkezésre. Arafat már több alkalommal is azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben nem sikerül Izraellel a határnapig maradandó békeegyezményt kötni, kikiáltja a független palesztin államot. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ugyanakkor figyelmeztette Arafatot arra, hogy egy ilyen egyoldalú lépésre válaszként Izrael magához csatolná az elfoglalt területeket.