Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Clinton nehéz napjai

Bill Clinton amerikai elnök a héten saját ügyészei és bírái előtt mondta el beszédét az unió helyzetéről a Fehér Házban. Szinte egy időben védték elnöküket a Fehér Ház ügyvédjei a szenátusi tárgyaláson, s tartotta meg beszámolóját a vádlott reflektorfényben fürödve a törvényhozás és a kamerák előtt. A beszéd után a közvélemény-kutatások szerint az elnök népszerűségi mutatója feljebb hágott: az amerikaiak 61 százaléka akarja hivatalában látni vezetőjét, habár 74 százalékuk továbbra is becstelennek és megbízhatatlannak tartja.


Bill Clinton nem hagyja magát: az unió helyzetéről szóló beszámolójából egy sikeres és magabiztos Amerika képe rajzolódott ki   Fotó: MTI

A képviselőház által a szenátushoz benyújtott vádirat hamis tanúzással és az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolja az elnököt. Az elnök ellenfelei azzal érvelnek, hogy számos szövetségi bírónak kellett posztjától megválnia pontosan Clintonéhoz hasonló jogsértések miatt.
Az eljárás iróniája, hogy akkor kezdődött el, amikor Clinton pontot tett a Paula Jones-féle szexuális zaklatási per végére, amely a vádemelési eljárás alapját képező bizonyítékokat szolgáltatta. Az elnök már el is küldte a 850 ezer dollárra kiállított csekket Jones asszonynak. Az összeg tetemes részét a Hillary Clinton könyvei után kapott jogdíjakból fedezték.
Az év eleji magabiztos öszszegző értékelés bizarr hátterét az elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás alkotja, amely Clinton eltávolítását vonhatja maga után, amennyiben a képviselőházi vádiratban foglaltakat a szenátorok több mint kétharmada elfogadja. A szenátus - ahol az ellenzéki republikánusok 55-45 arányú többségben vannak - 67 szenátor egyetértésével távolíthatja el Clintont hivatalából, elsőként az amerikai történelemben. A nyugati sajtó attól tart, hogy „az évszázad tárgyalása káoszt és zűrzavart okozhat” az amerikai jogrendszerben, hiszen Clinton megbuktatása alááshatja az elnöki hivatal tekintélyét, és felboríthatja az egyensúlyt a végrehajtó és a törvényhozó hatalom között, mivel a jövő elnökeit kiszolgáltathatja a kongresszus kénye-kedvének - írja a londoni Daily Telegraph.