Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Reform előtt a Lordok Háza

Alapos reform előtt áll a kétkamarás angol parlament felsőháza. A terv értelmében a Lordok Háza a közeljövőben kabinetté alakulna át, melynek tagjait választások útján jelölnék ki. Az új terv többszáz éves tradíciónak vetne véget: eddig ugyanis örökletes úton lehetett bejutni a Lordok Házába. Ez a kiváltság mostanáig a nemesi réteg és a klérus tagjait illette meg. A reform egyik bevallott célja, hogy elvonja a figyelmet az alsóház, a parlament egyre szükségesebbé váló választási reformjairól.
Az elképzelés támogatói között szerepel több miniszter is, akik egy többségi képviseleti rendszerrel működő, részben kijelöléssel, részben választással felállított kamarát szeretnének, amelyben a skót, a walesi, az észak-ír, illetve az angol közgyűlés képviseltetné magát. A jelenlegi tagok elvesztenék pozíciójukat, ám indulhatnának a választásokon. A lordok egy része - mindössze 91 a 750-ből - az átmeneti időszakban még megtarthatná pozícióját.
A hét közepén nyilvánosságra hozott törvénytervezet további csapást is mér a lordokra, akik ennek értelmében elveszítenék az úgynevezett „klubjogaikat” is, amelyek eddig különféle kedvezmények igénybevételére jogosították fel az angol arisztokrácia jeles képviselőit a parlamentnek otthont adó Westminster Palotában. A „klubjogok” megvonása nem talált lelkes fogadtatásra - ez érthető is, hiszen eddig a legelegánsabb környezetben fogyaszthatták el háromfogásos ebédjüket - mindössze 11 és fél fontért, azaz egy hamburgermenü áráért.