Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Drágul a kenyér

Áremelésre készülnek a pékségek. A kenyér és péksütemény átlagosan 10 százalékkal kerül majd többe, de a drágulás helyenként néhány százalékkal eltérhet egymástól és az áremelés időpontja sem lesz mindenütt azonos. (MTI)


Lassuló infláció

A fogyasztói árak növekedése az idén júniusra 10 százalék, a termelői áraké pedig 8 százalék alá csökkenhet az egy évvel korábbi szinthez képest - jelentette az Ecostat. A brazil helyzet miatt rövid távon nem várható nagyobb emelkedés a Budapesti Értéktőzsdén. Hosszabb távon azonban a nagyobb cégek árfolyamai jelentősen növekedhetnek. (MTI)


Nem lesz floppys bevallás

Az idén nem készül olyan informatikai utasítás, melynek alapján a társadalombiztosítási és magánnyugdíjpénztári bevallásokat floppyn is benyújthatják a foglalkoztatók - tájékoztatott egy közleményben Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke. Ennek hiányában az adóhatóság kizárja a floppyn történő adóbenyújtás lehetőségét. Így viszont - a kormányzat által meghirdetett adminisztráció-csökkentéssel szemben - nőnek a vállalkozók terhei. (MTI)


Légi óriás született

A British Aerospace (BA) megvásárolta a Marconi eletronikai vállalatot a General Electrictől. Ezáltal a hét elején létrejött Európa legnagyobb, egyben a világ harmadik legnagyobb védelmi és repülési-űrhajózási vállalata, amelynek értékét 15 milliárd fontban határozták meg. Többek között a BA gyártja Európa legújabb harci gépeit és Eurofightert is. (FT)


Változó közbeszerzési törvény

A jövőben 25 napra csökkenhet az eddigi 40 napról a nyílt közbeszerzési eljárás időtartama, az előminősítéses, meghívásos, tárgyalásos eljárások első - részvételi - szakasza pedig 15 nap alatt is lefolytatható lesz. Az Országgyűlés várhatóan az első negyedévben napirendre tűzi a javaslatot. (MTI)