Vissza a tartalomjegyzékhez

Róth Istvánné
Növekedő állampapír-kereslet

Sorozatunk a tőzsde világába enged bepillantást. Az a célunk, hogy egy átfogó képet adjunk a tőzsde életéről, hogy rámutassunk az összefüggésekre is a fogalmak magyarázata mellett.
Az állampapírok megjelenését a szükség hozta, hiszen a gazdasági válságok és a világháborúk következtében bekövetkezett átmeneti pénzhiányt értékpapír kibocsátásával próbálták megszüntetni. Manapság viszont az egyik legkedveltebb befektetési formává vált. 1997-ben a Budapesti Értéktőzsde öszszes forgalmának már az 56 százalékát tette ki, és a népszerűsége továbbra is nőtt, főleg a kisbefektetők részesítik előnyben biztonságossága miatt. Két év alatt névértékük másfélszeresét érték el az állampapírok.
A tulajdonosok 30 százalékát különféle kereskedelmi bankok teszik ki, 17 százalékát vállalkozások, 10 százalékát befektetési alapok, 8 százalékát biztosítók, 2 százalékát biztosító pénztárak, 3 százalékát a Magyar Nemzeti Bank, 10 százalékát külföld, 20 százalékát háztartások (ez a 20 százalék azt jelenti, hogy az államot finanszírozók ötöde lakossági befektető).
Az 1998-as évben a kamatok lassú csökkenésnek indultak, ami azt jelenti, hogy hatalmas lett a kereslet az állampapírok iránt. A szakemberek a növekedés mögött egyértelműen a külföldi befektetők tőkebeáramlását látják. Ezt a robbanásszerű előretörést a MAX államkötvényindex is jól mutatja. 1998 januárjában a 120 pontos érték májusban már 138 pontra ugrott, év végére pedig 150 pont fölé emelkedett.
Mindenesetre nyugaton nem idegen dolog, hogy az állam közvetlenül megjelenik a piacon, különösen, ha ilyen nagy siker követi azt.