Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEFOGLALÓ
Fizetésképtelen Oroszország

Az orosz válságkezelés egyelőre nem kecsegtet pozitív eredményekkel: az ország pénzügyi-gazdasági helyzete ugyanis nem javul, s míg a külföldi adósságterhek visszafizetése egyre szorongat, a nemzetközi hitelezők vonakodnak újabb hiteleket folyósítani stabil, reális költségvetés hiányában.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége szerdán érkezett az orosz fővárosba, ahol valószínűleg február 5-ig vagy 8-ig marad. A szakértők az éves IMF-jelentést készítik elő, és kiderül, mire számíthat Oroszország a Valutaalaptól az idén. Ami a tavaly ősszel felfüggesztett 22,6 milliárd dolláros IMF hitelprogram soros 4,3 milliárd dolláros részletét illeti, Martin Gilman, a pénzintézet moszkvai képviselője kijelentette: „az már csupán történelem”. A Financial Times szerint amennyiben Oroszországnak nem sikerül megegyeznie az IMF-fel, lehet, hogy teljesen képtelen lesz teljesíteni külső adósságait.
Oroszország mintegy 23 milliárd dollárnyi átütemezett szovjet adóssággal tartozik a kereskedelmi hitelezőkből álló Londoni Klubnak, ezen kívül 56 milliárd dollárral a Párizsi Klub által képviselt nyugati hitelezőknek. Az IMF 19 milliárd dollárnyi kölcsönt nyújtott az országnak a gazdasági reform támogatására, és a pénzintézet soha nem ütemezi át hiteleit - írja a Financial Times. Stanley Fischer az IMF első vezérigazgató-helyettese, az orosz gazdaságról tartott értékelésében pénteken sürgette a kormányt, hogy tegyen sürgős lépéseket a kiadások csökkentésére, és a járulékos bevételek növelésére. A szakértő kifogásolta, hogy az 1999-es költségvetés „nem eléggé ambiciózus és nem is eléggé realista”.
Az ország idén a Valutaalaptól és társszervezeteitől legalább 5,2 milliárd dollárra számít kiadási terveinek teljesítéséhez a Dow Jones hírügynökség szerint. Jevgenyij Primakov miniszterelnök múlt hét végén kijelentette: „nem nyilváníthatjuk magunkat fizetésképtelennek.” Mihail Zadornov orosz pénzügyminiszter ugyanakkor elmondta, hogy Oroszország a költségvetés finanszírozásához január-februárban nem kíván a fedezetlen rubelkibocsátás eszközéhez nyúlni.