Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Brazília erősít

Erős kézben van a brazil pénzügyi válság visszaszorítása. Az IMF és az amerikai kormányzat elégedett a brazil pénzügyi szakemberek tűzoltásával. Miután a brazil kormány múlt pénteken úgy döntött, hogy nemzeti valutájának további védelmét feladva megszünteti a reálnak a dollár árfolyamához való sávos rögzítését, a brazil fizetőeszköz értéke tovább esett ugyan, de nem az előzetes várakozások szerint, és az 1,50-1,60 dollár közötti sávban stabilizálódni látszik.

Az addig túlértékelt valuta lebegtetésének hírére a tőzsdei árfolyamok szárnyalni kezdtek, és az irányadó Bovespa részvényindex több mint 33 százalékos emelkedéssel zárt pénteken. Hétfőn a brazil központi bank megerősítette, hogy fenntartja a reál lebegtetését, majd kedden alapkamatot emelt, elejét véve ezzel a valuta leértékeléséből adódó inflációs nyomásnak.
A hétvégét Washingtonban tárgyalásokkal töltő Pedro Malan pénzügyminiszter és Francisco Lopes, a jegybank múlt héten kinevezett elnöke láthatólag jó benyomást tettek az amerikai kormány, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőire, akik bíznak abban, hogy Brazília kezelni tudja a múlt héten kirobbant pénzügyi válságot. Ezt a bizalmat a brazil kormánynak most már „csak” a piacokkal kell elfogadtatnia, amit azzal tehet meg, hogy a kezében tartja a költségvetést.
Az IMF által az augusztusi világgazdasági események után szervezett 41,5 milliárd dolláros segélycsomag részleteinek folyósítása a washingtoni nyilatkozatok értelmében folytatódni fog az USA legdinamikusabban növekvő piacának megsegítésére, de a programot az új fejleményeknek megfelelően át kell majd alakítani. Ennek érdekében az IMF igazgatója, Michael Camdessus bejelentette, hogy hamarosan IMF-delegáció indul a brazil fővárosba, hogy „új makroökonómiai és monetáris stabilizációs programot dolgozzanak ki.” Camdessus megelégedését fejezte ki, hogy a brazil hatóságok továbbra is elsődlegesen a költségvetési hiány csökkentésére törekszenek, és azt a tényt is kedvezően fogadta, hogy az infláció elleni harc a jövőben is a brazil kormány elsődleges célkitűzése marad. Az a tény azonban, hogy hétfőn és kedden a múlt heti tőkemenekülés után további több mint 3 milliárd dollár hagyta el Brazíliát, továbbra is aggodalmat kelt. Más választása nem lévén, valószínű, hogy a brazil gazdaságpolitika mostantól a fiskális szigorra fog összpontosítani, azonban kérdéses, hogy az ehhez szükséges brazil „Bokros-csomagot” a kongreszszus e héten esedékes döntéseivel megszavazza-e.