Vissza a tartalomjegyzékhez

SEBESTYÉN ISTVÁN
Börtönben a makói kuruzsló

A Csongrád Megyei Bíróság a napokban ítélte három évi szabadságvesztésre azt a makói férfit, aki több mint nyolcszáz ember számára kínált szabadulást különféle gombás betegségektől. A problémát az okozta, hogy a pénz ellenében kipostázott csodaszer - ami, mint később kiderült - egyszerű tetűirtó volt, a szakértők szerint nem alkalmas ezeknek a betegségeknek a gyógyítására.

A csupán gimnáziumi érettségivel rendelkező Balázs Imre 1997 nyarától újsághirdetésekben kínálta pikkelysömör és gombás bőrbetegségek elleni csodaszerét, amire teljes garanciát vállalt. Az újsághirdetések jó reklámnak bizonyultak: több mint nyolcszázan jelentkeztek a felhívásra, amelyben a csodadoktor néhány héten belüli teljes gyógyulást ígért hiszékeny betegeinek, akik ennek ellenére is csak rossz tapasztalatokat nyertek - gyógyulást nem. A művelet komoly profitot hozott az ötletgazda konyhájára, mivel amíg egy üveg szer „előállítása” csak mintegy ötszáz forint körüli befektetést igényelt, addig a „szerencsétlen” betegnek ez az adag már kétezer forintjába került. Így B. Imre 1 millió 800 ezer forint bevételt könyvelhetett el magának.
A vádlott a tárgyaláson azt mondta, hogy senkit nem csapott be, sőt segíteni akart a beteg embereken. Állította, hogy a gyógyszertárban vásárolt tetűirtókhoz saját maga által kikísérletezett anyagot is kevert, ami alkalmas a bőrbetegségek gyógyítására. Érdekes, hogy a becsapott megrendelők közül vannak akik még mindig hisznek a szer gyógyító hatásában, állításuk szerint nekik valóban használt. A szakértők szerint viszont egyszerű csalásról van szó.
Dr. Felmérai István, az Országos Tisztiorvosi Hivatal főosztályvezetője lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy az ehhez hasonló esetekben a kuruzslók gyakaran valamilyen jól hangzó fedőnév alatt (például „Életmód-program”) végzik tevékenységüket. Ha ezek a személyek ilyen módon diagnosztikai és terápiás kezelést végeznek, akkor tevékenységük kimeríti a kuruzslás fogalmát.