Vissza a tartalomjegyzékhez

HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Eörsi Mátyás esete Simicska Lajossal

Eörsi Mátyás szabaddemokrata országgyűlési képviselő azzal vádolja Simicska Lajos APEH-elnököt, hogy a Centum Kft. - amelynek Simicska társtulajdonosa volt - hamisított fedezetigazolásokkal bonyolított le vásárlásokat 1991 és 1992 folyamán. Eörsi szerdai sajtótájékoztatóján mutatta be azokat a dokumentumokat, amelyekre állítását alapozza. Ezek szerint a hamis fedezetigazolásokat látszólag a Magyar Hitel Bank állította ki, tanúsítandó, hogy a Centum elegendő pénzzel rendelkezik az MHB-nál. Az igazolások segítségével a kft. több százezer forint értékben vásárolt márkás öltönyöket az Interdivat Kft.-nél, amelyekért csekken fizetett. A banki vizsgálat megállapította a hamisítás tényét, majd különösebb következmények nélkül lezárta az ügyet.


Eörsi „prezentálja“ Simicska ügyét    Fotó: Vörös Szilárd

Eörsi bemutatta a sajtónak az inkriminált igazolásokat, amelyeken Tóth Marianna, az MHB akkori ügyintézője aláírása szerepel. Az SZDSZ által felkért írásszakértő megállapította, hogy az igazolások fénymásoltak, tehát hamisak.
A Centum Kft.-vel kapcsolatban Eörsi Mátyás beszámolt arról, hogy az említett időpontban a kft. tulajdonosai Simicska Lajos mellett Kövér Szilárd, Schlecht Csaba, Stumpf István és Varga Tamás voltak. Az Interdivatnak kiállított csekkeket Varga Tamás és Kövér Szilárd szignálta. A Centum Kft. 1995-ben fantommá vált, jelentős köztartozásaival együtt az azóta is ismeretlen „Kaya Ibrahimnál végezte”.
Eörsi Mátyás nem tartja kizártnak, hogy az okirat-hamisítási ügy mára elévült, ugyanakkor feltette a kérdést: „Állhat-e olyan ember az APEH élén, akinek cége hamisítást és csalást követett el, és az elkövetőket ezután is alkalmazta?”
Tóth Marianna - amint az MTI-nek adott nyilatkozatából kiderült - 1992 januárjáig dolgozott a Magyar Hitel Bank 4-es számú fiókjában, így nem írhatta alá a pénzintézet nevében a Centum Kft. számára az 1992. március 30-ára és május 18-ára dátumozott fedezetigazolásokat. A hamisítványok alapjául szolgáló eredeti okmányon viszont tényleg az ő aláírása szerepel. „Eörsi Mátyás összemosta a történéseket, megkérdezésem nélkül tett rám nézve negatív megállapításokat, visszaélve az országgyűlési képviselőség adta nyilvánossággal” - nyilatkozta Tóth Marianna, aki 1998 májusa óta a Fideszhez közel álló Millennium Rt. igazgatósági tagja. Ezen a poszton egyébként éppen Simicska Lajost váltotta fel.
Simicska Lajos, az APEH elnöke a Magyar Televízió szerda esti Híradójának adott telefoninterjúban Eörsi Mátyás vádjára reagálva kijelentette: annak „semmilyen ténybeli, jogi alapja nincsen”. Megdöbbentőnek tartja, hogy banktitok tárgyát képező iratok ilyen módon foroghatnak közkézen, és ezt egy párt sajtóanyagként publikálhatja. Egyébként Simicska ügyesen válaszolt Eörsinek: az ügyet, melyhez nem volt köze, még az elkövetésekor kivizsgáltatták, s a felelőst felelősségre is vonták.