Vissza a tartalomjegyzékhez


Kiújul-e a sztrájk

Viták kereszttüzében áll továbbra is a sztrájkoló szakszervezet. Ennek kapcsán kerestük meg Enzsöl Róbertet, a VDSZSZ alelnökét.

- Alelnök úr, Ön szerint mire számíthatunk? Megegyezésre vagy a sztrájk folytatására?
- A jelenlegi helyzetnek több kimenete van. Mi azon dolgozunk, hogy megállapodással zárjuk le azt a konfliktust, amely kialakult szakszervezetünk és a MÁV vezetése között. Azon is dolgozunk, hogy a szakszervezetek - mármint a másik két reprezentatív szakszervezet - vezetői és a mi szakszervezetünk között kialakult viszony is normalizálódjon. A MÁV-val a további tárgyalásokat szorgalmazzuk, és ezt kötelessége is a MÁV-nak folytatni, hiszen egy kollektív munkaügyi vitáról van szó. Van egy nyolcpontos javaslatunk, amely a sztrájk alatt is egyeztetés tárgyát képezte, ennek konkrét tartalma kétfelé válik. Az egyik irány az alapbérek növelése - jelenleg 18,3 százalékról szól a javaslatunk -, a másik pedig bizonyos garanciák kikötése a sztrájkban résztvevők védelmére.
- Olyan vádak hangzottak el, hogy a sztrájk mögött politikai érdekek és manipulációk állnak. Vannak, akik az SZDSZ-t és az MSZP-t említik, holott az Önök szakszervezetében két vezetőséghez tartozó MIÉP-tag is van. Mi a „magyar” igazság ezzel kapcsolatban?
- Mi egy szakszervezet vagyunk, amely a munkáltatóval vívja meg a bérharcait. Amit bizonyos - és nem tudom, hogy milyen súlyú - politikai körök pártkapcsolatokról nyilatkoznak, és bennünket kommunista szakszervezetnek tüntetnek fel, az messze nem mondható el a szakszervezetünkről. Ez marhaság. Ez a szakszervezet az elsők közt alakult a rendszerváltás után, 58 fővel, ma 17 ezer körüli taglétszámmal rendelkezik, ami Magyarországon példátlan, de egészen biztosan Közép-Európában is az. Semmiféle pártkapcsolatunk nincsen. Nyilván vannak a szakszervezetünkben párttagok, de ezeket se nem vizsgáljuk, se nem foglalkozunk vele. De a szűkebb közösségekben elhangzott beszélgetések alapján biztos vagyok abban, hogy a tagságunk zöme a Fideszre szavazott.
- Az Önök sztrájkfelhívásában 150 forint óránkénti sztrájksegélyt helyeztek kilátásba, amelyről ellentmondó információk kerültek nyilvánosságra. Fizettek ilyen segélyt, vagy nem?
- A sztrájksegély mértékéről a mai napig nem született döntés. Alapszabályunk előírja, hogy a sztrájkban részt vevő dolgozónak sztrájksegély jár. Ennek konkrét mértékét a sztrájk lezárását követően az Országos Választmány határozza meg. Ilyen döntés még nem született, de a sztrájk előtt voltak latolgatások, és amit Ön látott, az nyilván ilyen latolgatás eredményeképp jelent meg. A sztrájksegélyt nyilván a sztrájkalap nagysága és a sztrájkórák mennyisége alapján tudjuk kiszámítani. Arról tehát van döntés, hogy egészen biztosan fizetünk sztrájksegélyt, de ennek konkrét mértékéről a szakszervezet még nem döntött. A javaslatunk azonban az lesz, hogy a 150 forinttól mindenképpen el kell térni. Inkább fölfelé. De egy biztos: nem 150 forint lesz.
(S. J.)