Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEFOGLALÓ
Választások az MDF-nél

A Magyar Demokrata Fórum Budapesti Választmánya Dávid Ibolyát és Boross Pétert javasolta a párt országos elnöki posztjára - jelentette be az MTI-nek Csapody Miklós alelnök, a választmány csütörtök hajnalban befejeződött ülése után. A grémium Boross Pétert, Csapody Miklóst, Dávid Ibolyát, Gémesi Györgyöt és Lezsák Sándort javasolta az MDF országos elnökség tagjainak. Az ajánlásokat továbbították az országos választmányhoz, amely szombaton tartja alakuló ülését, és január 24-én teszi meg javaslatát a párt új tisztségviselőire, köztük az elnökre.

Mint ismeretes, a hó végén elnököt választ az MDF. Elemzők szerint Lezsák Sándor és Dávid Ibolya párharcára lehet számítani, méghozzá úgy, hogy az előbbit inkább a vidéki párttagok, míg az utóbbit a fővárosiak támogatják. Ezt a vélekedést támasztja alá, hogy több megyei pártelnök, mint például a Heves megyei, a helyi lapban a jelenlegi pártelnök mellett teszi le voksát. A várakozások szerint Boross Péter exkormányfő, Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója a tisztújító közgyűlésen visszalép az elnöki jelöléstől, méghozzá Dávid Ibolya javára.
Enyedi Zsolt politológus, az MTA Politikatudományi Intézetének munkatársa bámulatosnak tartja Lezsák Sándor kitartását annak ellenére, hogy az MDF köreiben egyre többen Dávid Ibolya hatalomátvételét rebesgetik. Többször megfogalmazódott már, hogy a pártnak miniszteri posztra is alkalmas vezetőre van szüksége. Lezsák maga is elismerte, hogy ő nem az, ennek ellenére őt tartották meg eddig. A politológus kifejtette, hogy a magyar pártok ritkán hagyják magukat kívülről meghatározni. Amikor ilyesmi történt, a belülről nem igazán szeretett, támogatott vezetők megbuktak és a párt szétesett. Megfigyelhető az eredeti vezető iránti hűség, ami valamennyire biztosítja a pártok stabilitását és az eredeti értékek megőrzését. Ehhez képest törést jelentene, ha Dávid Ibolyáék kerülnének a párt élére, bár az MDF jövője szempontjából ennek sincs túl nagy jelentősége - tette hozzá. Mint mondta: a leendő vezetőnek azt kell kitalálnia, hogyan lehet a lehető legkevesebb vérveszteséggel integrálódni a nagyobb egységbe. Lezsák Sándor önállóságra irányuló törekvései pedig összefüggnek azzal, hogy a Fideszben kevéssé kedvelik és ő maga sem tud könnyen beilleszkedni az általuk képviselt irányvonalba.
A két irányzat vonatkozásában semmilyen ideológiai különbség nem mutatható ki, de a hatalmi harc során ilyen kérdések is szóba jöhetnek. Míg Lezsák Sándor egyre nacionalistább és antikapitalistább vonulatot jelenítene meg a párton belül, addig Dávid Ibolya egy „Fidesz-konformabb”, ideológiailag is kevésbé populista irányzatot. - mondta Enyedi. A jelenlegi helyzetben még Dávid Ibolya növekvő népszerűsége is másodlagos. A párton belüli választásokon a legtöbb esetben nem a külső népszerűség a döntő szempont. Sőt, pártok igen gyakran feláldoztak népszerű politikusokat egy belülről nagyobb támogatottságot élvező vezető javára. Akik úgy gondolják, hogy jobban járnak, ha Dávid Ibolyához csatlakoznak, nyilván fölemlegetik azt is, hogy az elmúlt néhány évben, mióta Lezsák Sándor a párt vezetője, nemhogy összeszedte volna magát az MDF, hanem ugyanazon a nulla színvonalon stagnál. De az sem lenne meglepő, ha természetes rokonszenv alakulna ki irányában vidéken, emlékezve arra, hogy tipikus vidéki értelmiségiként milyen aktívan biciklizte be az országot. Ezzel szemben a budapestiek közelebb állnak az országos politikai hatalmi viszonyokhoz, és jobban érezhetik a Fidesz „szívó” hatását. Emiatt logikus lenne, ha ők inkább a másik szárnyat támogatnák.