Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

„Euró“ banánt fog enni...

Egy „Euróval” gazdagodott Saint-Martin-la-Plaine (Franciaország) állatkertjének gorillacsaládja: ugyanis az új európai pénzről nevezték el a nemrég született gorillabébit. Az állatkert igazgatója, Pierre Thivillon szerint, bár nem ismerik a 22 éves Yasmina és a 16 éves Tam Tam harmadik ivadékának nemét, a választás kézenfekvő volt: tekintettel az évre, nevének mindenképpen „E” betűvel kellett kezdődnie. A bébi nemét eddig azért nem lehetett megállapítani, mert az anyaállat még senkit nem enged a közelébe. Az újszülött azért is különleges, mert 28 hónappal Yasmina második kölykének, Bomának a születése után látta meg a napvilágot, és gorilláéknál három évnél hamarabb nem szokott újabb terhesség bekövetkezni. Az állatkertnek - jelenleg egyedülálló módon - 11 gorillája van, amelyek mind Nyugat-Afrika egyenlítői erdőségeiből származnak. (Le Monde)


Zorb, az őrültek sportja

A bungee jumphoz túl bátortalan, a síeléshez viszont már nem elég fitt borzongani vágyók számára nagy lehetőség a téli időszakban a Zorb. Úgy kell ezt elképzelni, mint egy óriási strandlabdát, amely a vakmerő turistát magában foglalva zúdul le egy hegyről. A 10 láb átmérőjű, átlátszó műanyag labdában légzsákok stabilizálják és védelmezik az utast a havas hegyoldal ütéseitől. A kaliforniai síparadicsom 7000 dollárt fizetett a járgányért, és 20 dollárt fog felszámolni egy gurulásért. „Az a nehéz benne, hogy miután elindulsz, tudod, hogy nincs uralmad saját helyzeted fölött” - mondja Andrew Miller, a Northstar-At-Tahoe igazgatója, aki maga is kipróbálta a járművet. „Annyi bukfenc és rázkódás után talán még a gyomrában levő étel fölött is elveszíti az ember az uralmát.” (CNN)


 

Ikrek - egy év korkülönbséggel

Az Ibrahim ikrek úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás, születési évüket tekintve azonban számottevő eltérés van közöttük. Az ifjabb leány irataiban a születési évet eggyel nagyobb szám jelöli, mint nénje papírjaiban, ám nem azért, mintha nagyon elhúzódott volna megszületése. A valóságban csak 15 perccel később követte nővérét az ifjabbik Ibrahim lányka. Azonban az idősebb lány még tavaly született, szilveszter éjjel, éjfél előtt 14 perccel, míg húga már 1999-ben, az új esztendő első percében. A csupán időpontját tekintve rendhagyó ikerszülés Görögországban, Szalonikiben történt. (MTI)