Vissza a tartalomjegyzékhez

HÍRÖSSZEFOGLALÓ
BARomi jók vagyunk

Szerdán a nagy-britanniai Brackleyben mutatta be két különböző festésű 1999-es versenyautóját a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság újonca, a British American Racing (BAR) csapata.


Jacques Villeneuve. Vadonatúj csapat és autó    Fotó: MTI

A bemutatót fokozott érdeklődés előzte meg, hiszen a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) nem járult hozzá a BAR azon korábbi kéréséhez, hogy versenyautóit különböző színűre festhesse. Az újonc csapat ezért beperelte a szerinte jogait csorbító szervezetet, melyet a szponzori tárgyalások akadályozásával is vádol. Az ügyben lapunk zárása után születik döntés.
A BAR egyébként a csapat szponzorának, a British American Tobbacco kérésének engedve öltöztette fel autóit a cég által forgalmazott két különböző cigarettamárka, az 555 és a Lucky Strike színeivel. Craig Pollock, a BAR-team ügyvezető igazgatója elmondta, hogy egy nappal a döntés előtt nem provokációból mutatták be a két különböző színű autót, hanem az esetleges változtatások előtt megvárják a FIA döntőbizottságának ítéletét.
Az ünnepélyes keretek közt lebonyolított bemutatón villogó fények és füst közepette lépett fehér, illetve kék autója mellé a csapat két pilótája, az 1997-es világbajnok kanadai Jacques Villeneuve és a Forma-1-ben újonc brazil Ricardo Zonta, aki korábban a Forma-3000-es és a FIA GT túraautó-sorozatban is világbajnoki címet szerzett.
Craig Pollock ünnepélyes beszédében előbb tréfálkozva biztosította Zontát, hogy a szemmel látható különbségek ellenére ugyanolyan jó autót kap, mint Forma-1-es világbajnok csapattársa, majd Villeneuve-höz fordulva megjegyezte: még mindig úgy érzi, túl sok pénzt fizet neki.
- Elsődleges célunk 1999-re, hogy a Forma-1 legprofibb csapatává váljunk. Ha ezt el tudjuk érni, akkor nem lehet olyan ok, ami miatt az áhított eredmények elmaradnának - mondta Pollock.
- Ha 1999-ben a versenypályákon annyit tudunk fejlődni, mint 1998-ban az előkészületek alatt, akkor a Forma-1-es világbajnokság egész mezőnyének nagy meglepetéseket fogunk okozni - nyilatkozta Martin Broughton, a főszponzor BAR elnöke.
Flavio Briatore, a BAR versenyautóinak Mécachrome motorjait továbbfejlesztő Supertec vezetője szerint az újoncnak azonnali eredményekre van szüksége.
- Biztos vagyok abban, hogy az elkövetkezendő világbajnoki sorozat meglepetését a BAR-csapat okozza majd. Remélem, már az első nagydíjon győzelmet aratunk - mondta Briatore, aki korábban a Benetton-csapat első embere volt.
- A mi autónk nagyon jó, de meg kell várnunk a vetélytársak kocsijait is, hiszen azokhoz képest kell majd gyorsabban mennünk - hangzott az elsőszámú pilóta, Villeneuve jókedélyű kommentárja.