Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Káoszt okozott az újévi csapás

Hívatlan újévi vendégként lepte meg az Egyesült Államokat a hóvihar. Az ünnepek után a rokonoktól hazafelé igyekvők milliói akadtak el valamelyik repülőtéren vagy autópályán a mostoha időjárás miatt. Több helyen elfogyott a kenyér, százezrek maradtak elektromos áram nélkül. Az időjárás halálos áldozatokat is követelt.

A természet év eleji meglepetése után az élet lassan kezd visszatérni a megszokott kerékvágásba az Egyesült Államokban, ahol a legtöbb helyen 1967 óta nem látott mennyiségű hó borította be a településeket. Jóllehet a meteorológusok előre jelezték a vihar érkezését, a figyelmeztetést nem mindenki vette komolyan. Puszta szerencse, hogy a hétvégén érkezett, s nem munkanapon, amikor sokkal több kárt okozhatott volna.
A helyzet így is katasztrofálisnak tekinthető: január elseje óta legalább 57-en vesztették életüket a hó miatt. Chicagóban egy templom lépcsőjén találtak rá egy piszkos ruhába bugyolált, halálra fagyott kisgyermekre. Többen autóbalesetben lelték halálukat. Lexingtonban az egymásba szaladó kocsik miatt több mint tíz kilométer hosszú kocsisor torlódott fel. New Yorkban hatvan kocsi csúszott egymásba, huszonhárman sérültek meg. A baleseteket többnyire az egyik percről a másikra megváltozó látási viszonyok okozták: „Olyan volt, mintha valaki lehúzott volna egy függönyt: az egyik pillanatban még lehetett látni, a másikban azonban már egyáltalán semmit” - mondta egy autós. Több államban leállították a forgalmat az autópályákon.
A néhol óránként öt centimétert magasodó hó és a havat hordó szél tovább súlyosbították a helyzetet. Számos városban derékig érő jeges torlaszok akadályozták a közlekedést. Az utak annyira csúszóssá váltak, hogy még gyalogosan is alig lehetett közlekedni rajtuk. A legtöbb üzletből elfogyott a kenyér és egyéb alapvető élelmiszerek, és a hó emberek ezreit vágta el a külvilágtól. A hőmérséklet helyenként mínusz 50 fok alá süllyedt. A havazást több helyütt kísérte erős esőzés és szélvihar is. Louisianában, Alabamában és Floridában tornádók lakóházak százait tették tönkre, és elszakították az elektromos vezetékeket. Arkansasban több mint 30 ezren maradtak elektromos áram nélkül a vihar miatt.