Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Bírósággá alakult a szenátus

Hosszú huzavona után elkezdődött a Bill Clinton amerikai elnök elleni impeachment eljárás, amely két vádpontban vizsgálja az elnök bűnösségét. A bíráknak azonban előbb egyéb kérdésekben is dönteniük kell: az eljárás számos részlete ugyanis a kezdésig tisztázatlan maradt.


Bill Clinton alelnökével Al Gore-ral. Csak 2000-ben készül átadni a stafétát     Fotó: MTI

Csütörtökön délelőtt 131 évi szünet után hivatalosan is összeült az elnök elleni vizsgálatot lefolytató testület. Délelőtt tíz órakor felvonult az a száz szenátor, akik majd szavazással döntenek Clinton további sorsáról. Az eljárást vezető bíró, William Rehnquist délután egy órakor esküdött fel posztjára, majd az ő vezetésével a száz szenátor is elmondta az eskü szövegét. Ekkor került sor a két vádpont felolvasására is. Ezek: az igazságszolgáltatás akadályozása, illetve hamis tanúskodás a Monica Lewinsky-perben.
Első lépésként a bíráknak technikai kérdésekben kell döntést hozniuk. Az eljárás kezdetéig ugyanis számos kérdés nyitva maradt: nincs eldöntve például, milyen hosszú legyen a tárgyalás, vagy, hogy mikor történjen meg a tanúk kihallgatása - amennyiben egyáltalán sor kerül erre. A kérdés ugyanis heves vitát váltott ki mind republikánus, mind demokrata körökben: a republikánusok egyharmada egyáltalán nem akar tanúkat, egyharmaduk ragaszkodik a meghallgatásokhoz, míg a fennmaradó harmad még nem döntötte el, melyik táborhoz csatlakozzon. A demokraták nem akarnak tanúkat, és azt szeretnék, hogy az ítélet a Starr-jelentés alapján szülessen meg. Clinton és ügyvédjei pedig minél előbb és legfőképpen tanúk nélkül szeretnének túllenni az ügyön.
Amennyiben a bírák mégis tanúk meghallgatása mellett döntenek, akkor további kérdésként a „kit” és „mikor” tekintetében kell határozniuk. Tisztázatlan továbbá, hogy a meghallgatások a nyilvánosság kizárásával történjenek-e, vagy sem.
Az eljárás lefolytatására vonatkozóan a republikánus Slade Gorton és a demokrata Joseph Liebermann szenátorok javaslatot nyújtottak be, melynek értelmében az impeachment tárgyalás négy napig tartana, majd ezt követné egy próbaszavazás. Az első napi program a vádpontok rövid megvitatása. Ezt követően a Fehér Ház a második napon nyújthatná be cáfolatát, a harmadik nap pedig lehetőséget biztosítana a felmerülő kérdések megvitatására. Clinton elnököt szintén beidézhetik: ebben az esetben személyesen vagy törvényes képviselője útján kell felelnie a testület kérdéseire. A szenátorok írásban tehetik fel kérdéseiket a tanúknak, ám a kihallgatás alatt csendben kell lenniük.
A negyedik nap szavazással fejezné be az eljárást. (A szenátorok amúgy gyakorlatilag bármikor befejezhetik egy egyszerű többségi szavazással.) A vezető bíró ábécé sorrendben szavazásra szólítja fel a szenátorokat, akik a „bűnös” illetve „nem bűnös” szavakkal fejezhetik ki ítéletüket. Ahhoz, hogy Clintont el lehessen távolítani hivatalából, kétharmados többségre van szükség, ami a száz szenátorból álló testület esetében 67 szavazatot jelent.